Konferencia

2023.09.11. 16:06

Sporttörténeti konferenciát rendeztek a Lorántffy Központban

Jósa Attila

Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát rendezett a nagyváradi a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban szombaton Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület. Az előadásokra szép számmal érkeztek érdeklődők, őket a moderátor, a zalaegerszegi Gyuk György köszöntötte, majd átadta a szót a Crișul Sportklub igazgatójának, Pető Dalmának. Pető egy vetítéssel egybekötött bemutatót tartott a Kárpát-medence minden részéről összesereglett hallgatóságnak a sportklub mindennapjairól, eredményeiről.
Ezt követően a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke, a szombathelyi Horváth Vilmos tartott előadást Lóránt Gyula kalandjai Nagyváradon és Aradon címmel. Humoros anekdotákkal teletűzdelt előadásából megtudhattuk, hogyan szólították le a fiatal Lórántot szombathelyi iskolája előtt egy autóból a NAC képviselői, majd hogyan került az egykori világklasszis focistával együtt rendőr édesapja valamint testvére is Nagyváradra. A háború utáni évek hangulatába is bepillantást nyerhettünk: Lóránt édesapja eltűnt Váradon és soha nem akadtak a nyomára, de a Nagyváradi Szabadsághoz visszatérő játékosra rátalált a szerelem, miután megismerkedett az egyesület titkárnőjével, Ibolyával aki több mint másfél évtizedig odaadó és önzetlen társa lett. A konferencia az esti órákig folytatódott érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában