Rangos torna

2023.09.19. 15:11

Lóránt Gyula Emléktorna Kőszegen, nagyváradi résztvevőkkel

Szeptember 9-én szervezték meg Kőszegen a Lóránt Gyula Emléktornát. A rangos tornán a Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesület U12-es korosztályú csapata is részt vett.

Forrás: NAC LE

BN-összeállítás

Mint beszámoltunk róla, a NAC Labdarúgó Egyesület július 30-án szervezett egy emlékmérkőzést a nagyváradi Bodola Gyula stadionban abból az alkalomból, hogy éppen nyolcvan éve, 1943. július 31-én lett Lóránt Gyula a Nagyváradi AC igazolt játékosa. Az emlékmérkőzés a Lóránt Gyula 100 rendezvénysorozathoz is kapcsolódott, hiszen Lóránt Gyula száz évvel ezelőtt, 1923 februárjában született Kőszegen.

A szeptember 9-i emléktornán tíz sportegyesület U12-es csapata vett részt. A tíz csapat közül hat csapatban játszott olyan játékos, aki az Aranycsapatban is pályára lépet: Budafoki LC, Budapest Honvéd, Nagyváradi AC, Kőszegi Lóránt Gyula FC, Dorogi FC, Komárom VSE.

Az Emléktorna megnyitóján a házigazda egyesület részéről Neudl Gábor elnök, a város nevében pedig Básthy Béla polgármester köszöntötte a résztvevő csapatokat. A polgármester ismertette a Lóránt Gyula 100 Emlékév megvalósult és tervezett eseményeit, kihangsúlyozva, örömmel számol be arról, hogy reménykeltő együttműködés látszik kialakulni az Aranycsapathoz köthető egyesületek között. Jó példa erre, hogy a Nagyváradi AC LE csapatával Nagyvárad után most Kőszegen is megmérkőzhetett a hazai csapat. Az Aranycsapat legendás játékosainak egymás után következő centenáriumai jó lehetőséget nyújtanak a kapcsolatok további elmélyítésére. A tornát Győr Béla, a Magyar Olimpiai Bizottság mellett működő Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára nyitotta meg, aki Kőszeg aktivitását méltatta Lóránt Gyula és az Aranycsapat emlékének gondozásában. Ennek személyesen is részese és tanúja volt, mikor 2011-ben Lóránt Gyula hamvai hazatértek, és közreműködhetett rehabilitációjában, katonai rangfokozatának visszaadásában.

Forrás: NAC LE

Prof. Dr. Gadányi Károly, a Magyar Labdarúgó Szövetség Vas vármegyei társadalmi elnöke elmondta, hogy Lóránt Gyula nevét viseli Vas vármegye sport kitüntetése, melyet mások mellett Király Gábor is kiérdemelt már. Az Aranycsapat Testületet a tornán ifj. Buzánszky Jenő, a testület elnökségi tagja képviselte.

A tornát a Budapest Honvéd FC csapata nyerte, a döntőben a Mosonmagyaróvári TE csapata ellen győzedelmeskedve. A hazai Kőszegi Lóránt FC csapatának a bronzéremért játszott mérkőzésen nem sikerült a Puskás Akadémia csapata fölé kerekedni. A Nagyváradi AC LE csapata emlékérmekkel és a neves csapatok elleni helytállás tudatában térhetett haza Nagyváradra.

A nagyszerű hangulatban lezajlott tornát a csapatok a Lóránt Emlékszikla megkoszorúzásával zárták, majd a szervezők és a díszvendégek, köztük a Nagyváradi AC LE csapata is, Lóránt Gyula szülőházánál és sírjánál is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!