Közlemény

2023.09.13. 14:48

A Román Labdarúgó-szövetség elítéli a szurkolók felelőtlen magatartását

BN-összeállítás

Szerda hajnalban a sajtóközleményt adott ki, amelyben elítélte a román ultrákat, amiért a Koszovó elleni kedd esti Európa-bajnoki selejtezőn politikai üzenetű transzparenst feszítettek ki, és emiatt közel 50 percig félbe kellett szakítani a mérkőzést.

„Újra felhívnánk a figyelmet arra az elvre (...), hogy a politika nem avatkozhat be a sportba. A revizionizmus elfogadhatatlan a labdarúgásban, a FRF pedig határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban” – olvasható a szövetség honlapján megjelent közleményben. A FRF szerint egy magát szurkolónak nevező szűk csoport huliganizmusa nemcsak a meccs lefolyását befolyásolta, de a játékosok lelkiállapotát is. Emlékeztette arra, hogy tettüket a közönség többi része elítélte, akiket megfosztottak a futballélménytől is. A FRF sajnálja a történteket, és köszöni a folytatás utáni biztatást, ami végül drámai győzelmet hozott – írták a közleményben. A román válogatott 2-0-ra legyőzte Koszovó válogatottját kedd este a bukaresti Nemzeti Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőn.

A politika helye a stadionokon kívül van

A sportot nem szabad összemosni a politikával, utóbbinak a helye a stadionokon kívül van – jelentette ki kedd este Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a bukaresti Nemzeti Arénában tartott Románia - Koszovó futballmérkőzésen lezajlott incidensekre utalva.

„Az ilyen fajta geopolitikai üzeneteknek nincs keresnivalójuk a sportban. (...) Az UEFA nem engedélyezi a politikai üzenetek közvetítését a stadionokban. (...) A sport az sport, a politika helye a stadionokon kívül van” - nyilatkozta Asztalos az Antena 3-nak egy

telefonos interjúban. Felidézve a korábbi selejtezőkön nézők nélküli stadionokban lejátszott, döntő mérkőzéseket, leszögezte: nézők nélkül játszani nem csupán anyagilag jelent óriási veszteséget, hanem a válogatottnak is, amely nem élvezheti szurkolói támogatását.

„Várom a napot, amikor ezeket a lefilmezett szurkolókat beperelik, és anyagilag is felelniük kell a tetteikért, mert ez így már nem mehet tovább” – hangsúlyozta Asztalos.

Azt is elmondta, hogy a CNCD együttműködik a csendőrséggel az ilyen mérkőzésekkor, azonban a csendőrségnek jelenleg még arra sincs törvényes alapja, hogy egy molinót elkobozzon. Módosítani kell a törvényt - mondta, nyomatékosítva, hogy „annak az üzenetnek semmi keresnivalója nem volt a stadionban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában