Ajánló

2023.08.31. 21:07

Sakk: Makai Zsuzsa emlékverseny

BN-összeállítás

Online villámsakk versenyt szervez a Nagyváradi Sakk Klub Makai Zsuzsa emlékverseny néven, az egykori román és magyar országos bajnok nagyváradi női nemzetközi sakkmester emlékére. A játék nyílt, egyéni, svájci rendszerű 7 fordulós villámverseny, 5 perc+2 másodperc/lépés játékidővel. A ver-seny szeptember 2-án, szombaton 18 órakor veszi kezdetét. A versenybe a belépés egy órával a kezdés előtt lehetséges a következő címen: https://www.chess.com/play/tournament/4252548?action=undefi-ned . Részvételi díj nincs. A győztesek okleveleket kapnak, de idén a női mezőny első helyezettje a Ma-kai család által felajánlott oklevél mellé egy, a nemzetközi mester életrajzát bemutató brosúrát is kap. A verseny főszervezője és játékvezető: dr. Fleisz János nemzetközi versenybíró.

Makai Zsuzsa 1945. szeptember 3-án született Nagyváradon. Édesapja körzeti orvosként dolgozott, és versenyszerűen sakkozott, emellett aktívan részt vett Nagyvárad sakkéletének szervezésében. Lányát 12 éves korában ismertette meg a sakkjáték alapjaival. Makai Zsuzsa 1960-ban, 15 évesen került be először a román női bajnokság döntőjébe, öt évvel később pedig a neves román sakkozónővel, Elisabeta Polihroniadéval holtversenyben az első helyen végzett a román női bajnokság döntőjében. 1977-ben települt át Magyarországra, ahol tovább folytatta eredményes pályafutását. 1978-ban Ivánka Máriával és Verőci Zsuzsával ezüstérmet szerzett magyar női válogatott csapat tagja volt a Buenos Airesben megrendezett sakkolimpián. A nagyváradi sakktörténet kiemelkedő alakja tragikusan fiatalon, 41 éves korában hunyt el Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában