Kosárlabda

2023.08.22. 15:11

A dél-koreai bajnokságból érkezik a VSK U új centere

A 27 éves Lennard Freeman 2,03 méter magas és 4-5-ös poszton játszik, azaz erőcsatárként és centerként egyaránt bevethető.

Forrás: abc11.com

Fotó: Gerry Broome

Jósa Attila

A Nagyváradi VSK U vezetősége újabb átigazolást jelentett be a kosárlabdacsapatnál, az amerikai Lennard Freeman feladata lesz a nyáron az olasz Bolognába igazoló center, Mark Ogden pótlása. A Washington DC-ben született játékos egy éves szerződést kötött a Vörös Oroszlánokkal. A 27 éves Freeman 2,03 méter magas és 4-5-ös poszton játszik, azaz erőcsatárként és centerként egyaránt bevethető. A kosaras a North Carolina State University-n végzett, és négy szezont játszott a Wolfpack csapatában a legerősebb egyetemi csapatokat felvonultató NCAA-ben. A váradi klub tájékoztatása szerint Lennard profi karrierje 2018 őszén kezdődött, amikor a török másodosztályban szereplő Final Sporhoz szerződött. Itt 28 mérkőzésen lépett pályára, statisztikai átlaga 16,1 pont, 10,7 lepattanó és 1,3 labdaszerzés volt meccsenként.
Ezt követően egy idény következett a belgiumi Belfius Mons Hainaut csapatában, ahol 17 alkalommal lépett pályára és a második legtöbb labdát szerezte a teljes mezőnyben, így bekerült a belga bajnokság álomcsapatába. 2020 nyarán Lennardot az izraeli élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban szereplő Hapoel Haifa szerződtette, ahol 29 mérkőzésen lépett pályára, és 69%-kal dobta a kétpontosokat. Két dél-koreai szezon következett számára, Freeman a 2022-2023-as szezonban a Wonju DB-nél játszott, ahol 51 mérkőzésen lépett pályára, és 13,8-as pontátlagot ért el.

Bajban a Marosvásárhelyi VSK

A Nagyváradi VSK U bajnoki vetélytársainál is javában tart a felkészülés az új idényre, de nem minden egyesületnél nevezhető zökkenőmentesnek ez az időszak. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) a 2018-ban megszűnt Maros KK jogutódjának tekinti a jelenleg a férfi kosárlabda Nemzeti Ligában szereplő Marosvásárhelyi VSK-t, és arra kötelezi, hogy fizesse ki a megszűnt klub által felhalmozott adósságokat több volt idegenlégiós játékos részére, akik a Nemzetközi Sportdöntő Bírósághoz fordultak. Az összeg nagyjából 420 ezer lejt tesz ki, a marosvásárhelyi klub vezetősége felháborítónak tartja a döntést. „Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Marosvásárhelyi VSK egy 14 szakosztállyal rendelkező multisportklub, és nem a Marosvásárhelyi ABC jogutódja, sem jogi, sem sportszakmai szempontból, tekintettel arra, hogy nem vettük át sem az utóbbi kosárlabdacsapat történetét, sem a teljesítményét” – írja közleményében a klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában