Sport

2023.07.26. 16:50

Kosárlabda: szeptember közepén rajtol az új idény

A Román Kupában a tavalyi évhez hasonlóan a 18 induló csapatot sorsolással hat háromfős csoportba osztják.

Jósa Attila

A Nagyváradi VSK U férfi kosárlabdázói szeptember 15-én kezdik meg az új, 2023-2024-es versenyszezont, amikor a tervek szerint kezdetét veszi a Román Kupa selejtezőtornája. A Nemzeti Liga új idénye egy héttel később kezdődik, ezzel kapcsolatban a Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsa úgy döntött, hogy az előző évhez hasonló versenyrendszerrel bonyolítják le. A 18 résztvevő csapatot két csoportba osztották az előző bajnokság végső rangsorának megfelelően.
A Nagyváradi VSK U a B csoportban szerepel, a Nagyszebeni CSU, a Krajovai SCM U, az Argeș FC, a Konstancai VSK, a Marosvásárhelyi VSK, a Ploiești Petrolul, Foksányi VSK és Vâlcea-i SK társaságában. Az első két bajnoki fordulóban a nagyváradi csapat áll, a bajnokság menetrendje úgy lett kialakítva, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapatok ne legyenek túl nagy igénybevételnek kitéve ebben az időszakban.
Az A csoportban a következő csapatok indulnak: Kolozsvári U-BT, Bukaresti Rapid, Voluntari CSO, Temesvári SCM, Bukaresti Dinamo, Zsilvásárhelyi VSK, Galaci VSK, Bukaresti Laguna és Brassói Corona. Az alapszakasz végén a két csoport első öt helyezettje kvalifikálja magát a TOP 10-be, ahová a saját csoportjukból a szintén továbbjutott csapatok ellen elért eredményeket viszik magukkal. A TOP 10-ben kilenc fordulót rendeznek, és az első nyolc csapat jut be a Nemzeti Liga rájátszásába. A tavalyi évhez hasonlóan a negyeddöntőkben és az elődöntőkben az egyik fél három győzelméig tartanak a párharcok, a nagydöntőben pedig négy győzelemig tart a küzdelem. A Nemzeti Ligából idén négy csapat fog kiesni a másodosztályba.
Ami a Román Kupát illeti, a sorozatot szintén a tavalyi évhez hasonlóan bonyolítják le, a 18 induló csapatot sorsolással hat háromfős csoportba osztják. Érdekes módon azonban a sorsoláson nem lesznek kiemelt csapatok, ami azt eredményezi, hogy néhány esélyes már a sorozat elején „összefuthat” egymással. A hat csoportgyőztes a legjobb második helyezettekkel együtt kvalifikálja magát a döntő tornára. A Román Kupa csoportkörének sorsolását július 29-én, szombaton rendezik, míg a kupa selejtezője szeptember 15-én kezdődik. Érdemes megemlíteni azt is, hogy mind a Nemzeti Ligában, mind a Román Kupában a 2023-2024-es szezonban minden csapat köteles legalább két román játékost állandóan a pályán tartson, kortól függetlenül.
Szintén a váradi kosarasokat érintő hír, hogy augusztus 8-án rendezik a FIBA Eurokupa sorsolását. A nemzetközi sorozatban a piros-kékek csak abban az esetben lesznek érintettek, amennyiben nem kvalifikálják magukat a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Tarolis hosszabbított

Bár hosszú ideig úgy tűnt, a nyáron elhagyja a váradi csapatot, Donatas Tarolis új szerződést kötött a VSK U együttesével. A 29 éves 204 centiméter magas, 4-es poszton játszó litván kosaras egy éve írt alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában