Vízlibada

2023.06.16. 11:08

U20-as vízilabda-vb: nem jutott a 8 közé a házigazda román válogatott

A román válogatott legjobbja a Nagyváradi VSK friss szerzeménye, Belényesi Dávid volt a hazai rendezésű világbajnokságon.

Fotó: Zsigmond BATHORI

Jósa Attila

Hétgólos vereséget szenvedett Görögországtól (8–15) a házigazda román válogatott az Otopeni-ben zajló férfi U20-as világbajnokságon, így nem jutott a torna legjobb nyolc csapata közé. A hazai alakulat nagy reményekkel vágott neki a világbajnokságnak, a csoportmérkőzéseken pedig a Nagyváradi VSK június eleji igazolásának, Belényesi Dávidnak a vezetésével két magabiztos győzelemmel kezdett. Új-Zéland ellen 15–6-ra, Peruval szemben pedig 32–5-re győztek Viorel Rus és Răzvan Cristescu tanítványai, Belényesi mindkét meccsen 4-4 gólt szerzett. A két könnyed győzelmet egy komolyabb erőpróba követte Ausztrália ellen. A kapus David Dumitru remeklésével, aki nyolc alkalommal is hatalmas bravúrral hárított az első félidőben, a román csapat 11–5-re győzött. A Bukaresti Steaua reménysége, Andrei Neamţu 4, Belényesi Dávid pedig 3 gólt vállalt a Kenguruk ellen. A nyolc közé jutásért a görög válogatottal mérkőztek a hazaiak. 

A görögök alaposan belekezdtek, az első két perc után már 3–0-ra vezettek, de innen még sikerült visszakapaszkodjon a meccsbe a román csapat. Belényesi góljaival többször is sikerült felzárkózni egy gólra, de a VSK fiatal játékosán kívül más ezúttal nem tudott felnőni a feladathoz. Beszédes adat, hogy Neamţu kilenc kísérletéből mindössze egyet sikerült gólra váltson, azt is büntetőből. Belényesi öt lövésből három gólig jutott, ezzel ismét ő bizonyult a legeredményesebb hazai játékosnak. A hellének a harmadik negyedet 4–1-re, a negyediket pedig 4–2-re nyerték, így 15–8-as győzelmük után ők játszhattak tegnap a spanyol válogatottal az elődöntőbe kerülésért, míg a román válogatott a 9–12. helyért kiírt mérkőzéseken vigasztalódhat.

Aranyesélyes magyarok

 A magyar válogatott veretlenül és csoportelsőként automatikusan jutott a legjobb nyolc közé. Kovács Róbert szövetségi edző együttese a csoportküzdelmek során előbb ötméteresekkel győzte le a szerbeket (17–15), majd az amerikaiak (12–6), hétfő este pedig a görögök (16–9) felett is magabiztosan diadalmaskodott, így a felső divízió egyetlen veretlen csapataként zárt. Kronológiailag haladva minden kétség nélkül az első, szerbek elleni mérkőzés volt a legnehezebb a csoportmeccsek közül, amelyen a szünetben még háromgólos hátrányban volt a magyar válogatott, amely azonban végül ötméteresekkel legyőzte riválisát. A nyolc között az olasz csapat várt a magyarokra, a negyeddöntőt tegnap, lapzártánk után rendezték. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában