Sport

2023.05.24. 17:47

Nagyszabású íjászversenyt rendeztek a vársáncban

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

A Nomad Archers SE május 20-án íjászversenyt rendezett Nagyváradon a vársáncban. A verseny a 31. Festum Varadinum keretén belül volt megszervezve és a Hét Vár Kupa első fordulója, ugyanakkor a Bihar megyei ijászbajnokság második fordulója volt egyben. 114 íjász vett részt a versenyen, Bihar megyéből több klub is képviseltette magát (Nomad Archers, Bihari Menumorut, Sav Archers, White Lion, Nagyváradi Redpoint, Szalontai Hajdú íjászok), de Magyarországról, valamint az Arad megyei Kisjenőből és Aradról, Temesvárról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről is érkeztek sportolók, akik barebow, vadászreflex és tradicionális kategóriában mérhették össze tudásukat.
A versenyen huszonnégy célra kellett lőni, célonként három nyíllal, kivéve az aranykaró (egy nyíl) és a gyorslövés (max hat nyíl). A célok között voltak technikai-ügyességi célok (forgó szerencsekerék, lóról, gyorslövés), lőlapos célok (VATA, függőleges szemafor), 3D-s állat alakok (vaddisznó, óriásteknős, jegesmedve, fácán, őz, szarvas, hegyi kecske). A lőtávok 6 métertől 35 méterig váltakoztak az életkor függvényében. A verseny végén egy érdekes feladat várt az íjászokra, akiknek 30 métertől 70 méterig 10 méterenként hátrálva kellett meglőni a török Puta célt.
Felnőtt férfi hagyományos íj kategóriában a bárándi Balaskó Sándor nyert a füzesgyarmati Latyák Tibor és a gyulai Czollner Csaba előtt. A felnőtt férfi barebow kategóriában a nagyváradi White Lion színeiben versenyző Seres Géza célzott a legjobban, megelőzve az aradi Ranca Daciant és a kisjenői Pálfi Mátyást.
Felnőtt női hagyományos íj kategóriában a füzesgyarmati Latyák Anikó végzett az első helyen, a második a menumorutos Barna Kinga lett, míg a Nomad versenyzője, Nagy Enikő állhatott a dobogó harmadik fokára. A felnőtt férfi ablakos íj kategóriában Sav Romi Dacian (Sav Archery) hódította el a győztesnek járó serleget, ebben a versenyszámban Alin Lontea lett a második, Szilvagyi Alin pedig a harmadik. Tiszteletreméltó férfi tradicionális íj kategóriában szoros küzdelemben Gyulavári Zsolt (Magyarország) győzedelmeskedett, megelőzve Miron Irist és Boldog Istvánt. A Puta lővészetben a fa vesszőknél Sav Romi Dacian teljesített a legjobban míg a karbon vesszőknél Darna Călin biyonzult a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában