Sport

2023.05.29. 17:42

Alapításának 65. évfordulóját ünnepelte a Crișul Sportklub

Forrás: Crișul SK

Jósa Attila

Remek hangulatú gálaműsorral ünnepelte múlt csütörtökön alapításának 65. évfordulóját a Nagyváradi Crișul Sportklub a várad-ősi Ifjúsági Házban. A klub komoly erőfeszítéseket tett az esemény rendezése kapcsán, a széles körben meghirdetett gálán pedig számos olyan egykori sportoló is jelen tudott lenni, akik az évtizedek során a piros-kék egyesület színeiben tették le névjegyüket, de már hosszú ideje nem élnek Nagyváradon. Az ünnepségen a román és az Európai Unió himnuszának elhangzása után a Crișul-család elhunyt tagjainak emlékének adóztak egy perces néma csenddel a megjelentek.
„Erkölcsi kötelességünk, hogy tiszteljük azokat, akik az évek során dicsőséget és becsületet szereztek a klubnak. Örök hálával tartozunk azoknak, akik letették ennek az egyesületnek az alapjait, azoknak, akik az évek során kemény munkájukkal, kitartásukkal és elhivatottságukkal képviselték a piros-kék színeket, városunkat és megyénket a különböző országos és nemzetközi sporteseményeken. Úgy érzem, a Crișulnak a város minden fiatalja számára lehetőséget kell biztosítania arra, hogy fejlődhessen választott sportágában, ezáltal pedig pedig a klub is nagyobb bázist tud biztosítani a versenysport számára” – mondta bevezetőjében Pető Dalma, a Nagyváradi Crișul igazgatója, aki bő két évtizeddel ezelőtt asztaliteniszőként ért el szép sikereket a Crișul színeiben.
Ezt követően Bakó Szabolcs – Novák Eduárd sportminiszter kabinetvezetője – és Botházy Nándor, Bihar megye alprefektusa köszöntötte az egybegyűlteket. Botházy szintén igazolt sportolója volt a klubnak, úszott és vízilabdázott is a piros-kékeknél. A zsúfolásig megtelt Ifjúsági házban természetesen nem csak a múlt, hanem a jelen is fontos szerepet kapott, az egyesület összes szakosztálya képviseltette magát a rendezvényen. A Crișulnak 1958-as megalapításakor mindössze négy szakosztálya volt, ami az évek során folyamatosan bővült. Jelenleg 17 szakosztálya és 496 igazolt versenyzője van az egyesületnek.

Legendák a színpadon

A folytatásban Nagyárad sporttörténetének olyan legendás alakjai érdeztek a színpadra, mint Szakadáti László, Mirela Casetti, Harabola András, Cosmin Goina és Bereczki Sándor, akiktől érdekes anekdotákat hallhattunk a kezdetekről, a szakosztályok legfényesebb sikereiről, ezzel egyidőben pedig az éppen adott sportág jelenkori képviselői is felsorakoztak a színpadon, így egy igazán színes kavalkádnak lehettünk szemtanúi.
Természetesen felelevenítésre került a női kosarasok 1979-es országos bajnoki címe, a Crișul labdarúgócsapatának A-divízióban eltöltött idényei, a vízilabdacsapat 1981-ben lejátszott KEK-döntője, a vívók BEK-ezüstje (2007), valamint tucatnyi más, hazai és nemzetközi érem az egyéni sportágakban. A Sportminisztérium részéről diplomákat is kiosztottak a Crișul azon sportolóiknak, akik nemzetközi versenyeken nyújtottak kiemelkedő teljesítményt pályafutásuk során, a névsor: Méhes Livia, Szász Réka, Kőrözsi Dorina, Pop Adrian, Lazăr Fazekas Bianca, Coblișan Marinela (atlétika), Szakadáti László, Daday Ildikó, Huszár Ingrid, Bagiu Alexandru (úszás), Társi Csaba (műugrás), Fejér Iván, Costrăș Dorin, Kiss Ferenc, Indig Gábor, Indig László, Fărcuța Emil, Bóné László, Garofeanu Liviu, Rada Mihai (vízilabda), Stanca Adrian, Florea Claudiu, Buzgó Sándor, Duka Nicolae (ökölvívás), Grieger Adrian, Horváth László, Osváth Richárd, Pop Adrian, Muntean Andrea (vívás), Chvatal Ilona, Székely Magda (kosárlabda), Ianc Olimpia, Ioana Hanaș, Barna Rut (cselgáncs), Florin Lupaș (erőemelés). Az edzők közül Ille Nicolae (vívás), Miklós Mihály (ökölvívás) és Méhes Albert (atlétika) szerepelt a díjazottak között. Elismerő oklevelet kapott a romániai cselgáncs történetének első olimpiai érmese, Mihai Frățică (1984), valamint Kóródi Ibolya, aki 1980-ban 4. helyezést ért el a moszkvai olimpián a 4X400-as atlétikai számban.
A Crișul jelenkori sportolóit is díjazták a 2022-ben elért eredményeikért. Olimpiai sportágakban Méhes Krisztián atléta, a nem olimpiai sportágakban pedig David Sferle a kempo szakosztályból kapta a kitüntetést, míg az év csapata az Ariana Moldovan, Alexia Ioniță, Ingrid Jurcan és Sînziana Mardale alkotta 3×3-as kosárlabdacsapat lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában