Kosárlabda

2023.03.19. 16:28

Vérbeli rangadót vívott a két szomszédvár

Botrányos jelenetekkel tarkított mérkőzést nyert meg a Nagyváradi VSK U kosárlabdacsapata szombat este a kolozsvári egyetemisták ellen.

Forrás: csmoradea.ro

Jósa Attila

Hatalmas érdeklődés övezte a férfi kosárlabda-bajnokság szombat esti rangadóját, a Nagyváradi VSK U – Kolozsvári U-BT mérkőzést. A sportesemény előtt már bő 20 perccel teljesen megtelt az egykori Ócskapiac helyén kialakított hatalmas parkoló, a szurkolók viszont még ekkor is folyamatosan hömpölyögve érkeztek a csarnokba, így jó esély volt arra, hogy használatba vétele óta először rendezzenek teltházas tétmeccset az Arénában. Végül, bár maradtak üres székek, mintegy 5200 néző gyűlt össze a mérkőzés kezdetére, a sokszor hangulatlannak tűnő csarnok pedig megtelt élettel. A derbire Kolozsvárról is szép számmal érkeztek, a 300 dobokkal és sálakkal felszerelkezett fekete-fehér drukker végig hangosan bíztatta csapatát. A máskor meglehetősen passzív nagyváradi szurkolók sem szerettek volna lemaradni, így hatalmas hangzavarban kezdődött a rangadó, melynek első negyede kiegyenlített játékot és 26–26-os eredményt hozott.

Elszabadultak az indulatok

A felfokozott hangulat érezhetően a játékosok teljesítményére és idegállapotára is rányomta bélyegét. Az U-BT kubai légiósa, Karel Guzman előbb Bosticot szemelte ki egy kis kakaskodásra, majd a második negyed elején egy időkérésnél a pályáról levonuló Nikola Markovic válla találkozott a Guzmanéval, amit utóbbi nem tudott megemészteni és ezért a legszebb karibi ökölvívó-hagyományokat felelevenítve próbált elégtételt venni. A kubai kosarast többen sem bírták lefogni, hosszú perceken át őrjöngött fékezhetetlenül. Produkciója természetesen kiállítást ért, Guzman pedig az öltözőbe vonulásakor sem csillapodott, felkapott egy kosárlabdát a földről és lábbal a közönség soraiba próbálta rúgni. Szerencsére csapattársa, Stipanovic meg tudta akadályozni ebben, mert az amúgy is pattanásig feszült hangulatban beláthatatlan következményei lehettek volna tettének. Információink szerint Guzman az öltözőben is nagy pusztítást végzett, a kolozsvári klub pedig belső fegyelmi vizsgálatot rendelt el ügyében.

Az utolsó negyed döntött

A félidei 50–43-as váradi előnyt a harmadik negyedben pillanatok alatt eltüntette az U-BT, Meindl triplája után már az egyetemistáknak állt a zászló (51–54). A döntő negyedben Emanuel Cățe is elvesztette a fejét, két technikai szabálytalanságot is befújtak ellene a játékvezetők, így ő is idő előtt mehetett zuhanyozni. A váradiak higgadtabbak maradtak, Tarolis kosara után pedig eldőlt a mérkőzés (82–74). A kedélyek a lefújás után sem csillapodtak, a kolozsváriak vezetőedzője, Cristian Achim segítőjével, Radovan Markoviccsal akaszkodott össze, a biztonsági szolgálat embereire is szükség volt a rend helyreállításához. Győzelmével továbbra is vezeti a Nemzeti Liga második szakaszának táblázatát a VSK U és jó esélye van arra, hogy a rájátszásban a hazai pálya előnyével kezdhesse a párharcokat.

 

Jegyzőkönyv

Nagyvárad Aréna, 5200 néző.

Nagyváradi VSK U – Kolozsvári U-BT 82–74 (26–26, 24–17, 11–20, 21–11)

VSK U: Kris Richard 7, Stephen Holt, Eric Neal 24, Donats Tarolis 11, Tudor Gheorghe, Enzo Vescan, Joshua Bostic 14, Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu 2, Mark Ogden 6, Nikola Markovic 18. Vezetőedző: Cristian Achim

U-BT: Karel Guzman, Kasey Shepard 10 puncte, Nemandja Gordic 15, Kuti Nándor, Stefan Bircevic 2, Emanuel Cățe 16, Jalen Jones 9, Leonardo Meindl 13, Patrick Richard 9. Vezetőedző: Mihai Silvășan

Vezette: Ciprian Stoica, Alin Faur és Vlad Cotrobaș.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában