Sakk

2023.03.22. 17:24

Kiemelkedő díjazású sakkversenyt rendeztek Félixfürdőn

A verseny győztese, a budapesti Fodor Balázs

Fotó: Fleisz János

ERDON-összeállítás

Néhány év kihagyás után ismét fontos sakkesemény helyszíne volt a Nagyvárad melletti Félixfürdő. 2023. március 15. és 19. között a félixfürdői Internațional szállóban került sor az ország egyik legnagyobb díjazású nyílt sakkversenyére SASOMI Kupa elnevezéssel, amelyen 3 ország 80 versenyzője vett részt, kilenc fordulós vetélkedőben, köztük 11 FIDE-sakkmester. A vetélkedő érdekessége az volt, hogy csak a 2200 ÉLŐ-pontszám alatt rendelkezők, vagyis nemzetközi szinten amatőrök, vehettek részt, viszont a díjalap mesés, összesen mintegy 10.000 Eurónak megfelelő lej volt, amely ezen a szinten páratlan, de nemzetközi összehasonlításban is számottevő.
A verseny egyedüli, de szokatlanul nagyvonalú támogatója a Samu Sorin Mihai nagyváradi mesterjelölt sakkozó által vezetett nagyváradi SASOMI faipari vállalat volt. A verseny szervezését az Aradi Vados Sakk Klub élén Alin Câmpeanuval vállalta el, aki egyben a verseny főbírója is volt, munkájában a szatmárnémeti Ciprian Muntean nemzetközi sakkbíró segítette. Szoros és kiegyensúlyozott küzdelem után végül a győzelmet a budapesti MTK 24 éves játékosa, Fodor Balázs szerezte meg 7 ponttal, az ugyancsak 7 pontot szerző mindössze 11 éves galaci Randi Ioan Gales előtt. A győztes 13.000 (!) lejt vitt haza, de a második helyezett Gales a 8.000 lej mellett, megnyerve a saját ÉLŐ-kategóriáját, illetve az ifjúsági versenyt is még további 4.000 lejjel lett gazdagabb. A harmadik helyen Semion Sapocinic (Moldovai Köztársaság) végzett 6,5 ponttal, aki az ÉLŐ kategóriájában is első helyet szerezve, összesen 8.000 lejt nyert. Szintén 6,5 ponttal végzett a negyedik Gabriel Voiteanu FIDE mester (Târgoviște) és az ötödik Vrencsán Lehel FIDE mester (Otopeni). Az 50 év feletti veteránok között Lévay Sorin FIDE mester (Târgoviște), míg a 65 felettieknél Helmer János mester (Kolozsvár) végzett az első helyen. Ezek mellett még több, egyenként 2.000 lejjel járó különdíj is gazdára talált.
A nagyváradiak közül a legjobban Lavinel Cruceru (Nagyváradi ESK Agora Sport Klub) szerepelt, aki 5,5 pontot gyűjtve a 20. helyet szerezte meg, míg Adrian Marius Paul (Nagyváradi ESK Agora Sport Klub) 4,5 ponttal a 40. lett. A remek helyszínen, zökkenőmentesen először megrendezett SASOMI Open sikerét látva a szervezők bíznak a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában