Sportsiker

2023.01.09. 17:04

Feltette a térképre a hazai hegyi kerékpározást a nagyváradi Bereczki Eszter

Az extrém hegyi kerékpározás fiatal nagyváradi tehetsége már juniorként is kiváló eredményeket ért el, 17 évesen a Balkán-bajnoki címet is elnyerte.

Forrás: Carpathian MTB Epic/Facebook

Pikó Stefánia

Nem mindennapi sportágban jeleskedik a nagyváradi Bereczki Eszter – a húszas éveinek elején járó fiatal még tíz éves sem volt, amikor a kerékpározás szerelmesévé vált, az első hivatalos versenyen pedig már 13 éves kora körül részt vett. Az évek alatt nem kevesebb, mint kilenc országos bajnoki címet szerzett hegyi kerékpározás (mountain bike) kategóriában, és ami ennél is kiemelkedőbbé teszi sportteljesítményét, azok a Cross Country Eliminator és a Cross Country Olympic versenyszámokban elért eddigi eredményei, melyek közül az utóbbival az olimpiára is ki lehet jutni. „Ez egy 4-5 km-es pálya, eléggé technikás, ezt ötször-hatszor csináljuk meg körülbelül másfél óra alatt” – magyarázta a sportoló. Előbbi, az eliminátor verseny talán a legkeményebb, hiszen négyen indulnak egyszerre egy alig 500-600 méter hosszú, akadályokkal teli pályán. Az első eliminátor világkupa, amelyen Eszter részt vett, Abu Dzabiban zajlott, ő pedig a kilencedik helyen végzett. A szervezők felfigyeltek rá, és meghívták több más, általuk szervezett versenyre, ezek közül ötödik helyen végzett a Himalájánál szervezett megmérettetésen. Ezeken a versenyeken Eszter volt az egyetlen romániai résztvevő.
Az országban kevesen vállalják be ezeket az extrém pályákat, mint amit a Cross Country Olympic jelent, és annál is kevesebben vannak a nők kategóriájában, így arra is hamar választ kaptunk, hogy a kerékpározó lát-e esélyt az olimpiára való kijutáshoz. „Nincsenek az országban hárman-négyen, akik elég jó eredményeket tudnának felmutatni ahhoz, hogy egész évben külföldön versenyezzenek, és hogy Románia kvalifikálhassa magát. Az egész világon egyébként csak 19 ország szokott részt venni az olimpián ebben a versenyszámban.” – mondta. A 2020-as olimpiát megelőzően az 50. helyről a 25-26-ra sikerült is feltornáznia pontgyűjtő versenyekkel Romániát a világranglistán, de még mindig nincs elég profi az országban ahhoz, hogy egy csapatot össze lehessen állítani. Hozzátette,  tapasztalatszerzésnek nagyon jó volt az az időszak.
Bereczki Eszter jelenleg a temesvári Velocitas Sportklub tagja 2019 óta, a versenyek szervezői és a szponzorok mellett – amelyekből a covid miatt sajnos kevés maradt – a klub támogatja pályafutását, és persze, a szülei, akik gyermekkora óta mellette állnak ezen a téren is. A kerékpáros kirándulások gyakoriak voltak a családban már kicsi korában is, édesapja ugyanakkor az Xterra Sportklub alapító tagja, így volt honnan ráragadjon a sportág iránti szenvedély. Már junior versenyzőként is kiváló eredményeket tudott felmutatni, 17 évesen junior bajnok lett a hegyi kerékpározás Balkán-bajnokságán.

Forrás: Eszti Bereczki/Facebook


A sportoló a hétköznapokban fogorvosnak tanul az állami egyetemen, és egy fogorvosi rendelőben dolgozik hetente háromszor. Edzeni leginkább egyedül szokott vagy édesapjával a közeli erdőkben, a téli időszakban pedig inkább a szobabiciklit választja és az edzőtermet. Eszter leginkább a meleg időt szereti, elmondta, érdekes módon leginkább akkor van elemében, amikor mások már alig bírják a hőséget. Hamarosan a szobabiciklit ismét rendes kétkerekűre cserélheti, hiszen februárban a Kanári-szigeteken fog több hetet is eltölteni egy edzőtáborban. Megtudtuk, a Kanári-szigetek népszerű úticél a hozzá hasonló sportolók körében, hiszen ott mindig jó idő van, és szinte soha nem esik az eső, illetve Romániának is megvannak már az ottani kapcsolatai, így olyan – szintén kerékpározó – embereknél tud megszállni, akik innen költöztek oda. Korábban volt már Cipruson is edzőtáborban, ahol felkészülési versenyeken is részt vett, illetve tavaly Mallorcán is volt, de az összes közül a legjobban a Kanári-szigeteket kedveli.
Bár egyelőre az ideje nem engedi, de szeretne majd a sportág népszerűsítésével is foglalkozni, ugyanis annak ellenére, hogy az elmúlt években látott pozitív irányú változást, még mindig kevesen űzik a hegyi kerékpározást. Ha úgy alakul, a későbbiekben tehetséggondozással is foglalkozhat, hiszen fiatal kora ellenére már edzői diplomával is rendelkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában