Megvan a győztes

2022.12.18. 19:06

Katar 2022: Argentína nyerte a labdarúgó-világbajnokságot!

Minden idők egyik legizgalmasabb vb-döntőjében Argentína tizenegyesekkel legyőzte Franciaországot, ezzel harmadszor lett világbajnok.

Forrás: AFP

Jósa Attila

Időrendi sorrendben haladva, szombaton a labdarúgó-világbajnokság harmadik helyért rendezett találkozóján Horvátország 2–1-re legyőzte Marokkót, így megszerezte a bronzérmet – 1998 után másodszor. A horvát kezdőcsapat több helyen változott, Zlatko Dalic szövetségi kapitány az elődöntőhöz képest öt új játékost nevezett a kezdőbe, 7. percben pedig meg is szerezték a vezetést egy igen szép szabadrúgás-variáció után Josko Gvardiol fejesével. Mindössze két perccel később Asraf Dari szintén egy fejessel egyenlített, a győztes gólt Mislav Orsic lőtte a 42. percben, így már az első félidőben kialakult a bronzmérkőzés végeredménye.

Eredmény: Horvátország-Marokkó 2-1 (2-1). G.: Gvardiol (7.), Orsic (42.), illetve Dari (9.)

Argentin fölény

Szűk negyedóra alatt két gólt lőtt az argentin válogatott a labdarúgó-világbajnokság vasárnap délutáni döntőjében a címvédő Franciaország ellen: a 2014-es világbajnokság ezüstérmese a 23. percben Lionel Messi tizenegyeséből szerezte meg a vezetést (Lloris jobbra ment, a labda meg balra), a 36. percben pedig egy villámgyors akció végén a korábban tizenegyest kiharcoló Ángel Di María talált be a francia kapuba. Deschamps nem várt a szünetig a cserékkel, Muani és Thuram érkezett a félidő hajrájára, Giroud és Dembélé helyére. Az addig semmit nem mutató francia válogatott a 80. és a 81. percben is gólt szerzett Kylian Mbappé révén, így következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. A 110. percben Lloris nagyot védése után, a kipattanót Messi két méterről jobbal lőtte kapura, Upamecano kivágta a labdát, de már a gólvonalon belülről (3–2). A franciák nem adták fel, Montiel kézzel ért a labdába, a büntetőt Mbappé értékesítette (3–3). A tizenegyes párbajt az argentinok bírták jobban idegekkel, Martinez kivédte Coman lövését, Tchouaméni pedig a kaput sem találta el.

Jegyzőkönyv

Argentína –Franciaország 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2

Katar, Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. V: Marciniak (lengyel)

Argentína: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni

Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane, Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), K. Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Messi (23. – 11-esből, 109.), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában