Szuperliga

2022.10.03. 14:39

Visszavonult a hivatalos sakkbíráskodástól dr. Fleisz János

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A sportág történetében először szerveztek Nagyváradon sakkcsapat Szuperligát, amely a román nemzeti bajnokság férfi és női csapat versenyét jelentette. A Continental Forum szálló termeiben folyó viadalon 10 férfi és 7 női csapat küzdött meg egymással a bajnoki címért. 

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A férfiaknál hat táblán, míg a nőknél négy táblán folytak a küzdelmek az elmúlt napokban. A román sakkozás legjobbjai mellett neves idegenlégiósok is játszottak a csapatokban, a férfiaknál például összesen 30, míg a nőknél kilenc nemzetközi nagymester. A verseny főszervezője Dan Raț nagyváradi FIDE-mester volt, a verseny főbíró-helyettese dr. Fleisz János, míg a csapatokban egyetlen váradiként Tudor Ursente szerepelt.

 

Az eredményhirdető ünnepséget csütörtök délután tartották: a férfiaknál és a nőknél egyaránt a bukaresti Superbet Egyetemi Sportklub Gazdaságtudományi Akadémia győzedelmeskedett. Florin Birta polgármester megígérte: azon lesz, hogy a következő években Nagyváradnak is ütőképes sakkcsapatai legyenek. A rendezvényen ugyanakkor emlékplakettet vehetett át a hivatalos sakkbíráskodástól visszavonuló dr. Fleisz János, akinek több mint négy évtizedes múltra visszatekintő ez irányú tevékenységét honorálták ezáltal.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

„Hetven éves korig lehet nálunk bíráskodni a sakkszövetség által szervezett hivatalos bajnokságokon, mely korhatárt én elértem, emiatt nekem ez volt a visszavonulási versenyem. Negyvenkét éve bíráskodom, sok szép sikert elértem, például ehhez hasonló döntőkön, ahol a román bajnoki cím sorsa dőlt el, tizennégy alkalommal voltam. Több országban bíráskodtam ifjúsági- és felnőtt Európa-bajnokságokon, világbajnokságon, ilyen szempontból tehát gazdag, egységes egész karrier áll mögöttem. Helyi szinten is hozzájárultam ugyanakkor versenyek szervezéséhez”, nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Fleisz János. Hozzátette: a véletlen műve, hogy ezt a versenyt éppen Nagyváradon bonyolították le, ha nem itt zajlott volna, akkor máshol történt volna meg a visszavonulása. Mivel ugyanis általában minden évben benne volt az országos bírói testületben, ezért kijárt neki, hogy egy magas rangú versenyen vonuljon vissza. Megjegyezte azt is: magánversenyeken továbbra is bíráskodhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában