Balkán-bajnokság

2022.08.18. 11:00

Köbölkútiaknak zengett a Himnusz Fugyivásárhelyen

A Bihar megyei település két- és háromcsillagos versenynek, valamint a Balkán-bajnokságnak is otthont adott.

A. Á.

A hétvégén rendezték Fugyivásárhelyen Románia legnagyobb és pillanatnyilag legrangosabb fogathajtó versenyét. Úgy is mondhatnánk, hogy a verseny „három az egyben” volt, ugyanis kétcsillagos, háromcsillagos és Balkán-bajnokság résztvevői is megmérettették magukat külön-külön kategóriában. A háromnapos kemény megmérettetésre 27 fogathajtó nevezett be, a versenyek után pedig az érköbölkúti fogathajtók vihették el a díjak legértékesebbjeit. A helyi versenyzők egyike, Varga Roland a kétcsillagos hazai mezőnyben, illetve a Balkán-bajnokságon is indult egy-egy fogattal. A kétcsillagos versenyben szereplő fogatával a második helyen végzett, míg az első helyen a holland világbajnokság maraton-győztese, ifj. Fekete György végzett, aki lovait szintén az érköbölkúti istállóból kölcsönözte. Az első fogatával Varga Roland megnyerte a Balkán-bajnokságot, itt a második hely azé a Rákóczi Gergőé lett, aki már két Balkán-bajnokságot tudhat magáénak.
A háromcsillagos nemzetközi versenyt Rákóczi Gergő nyerte, aki előző nap a maratonhajtásban mind a két fogatával első helyen végzett. Varga Roland pedig a díjhajtásban győzedelmeskedett mindkét fogatával saját kategóriájában. A négyesfogatok kategóriája nem hozott meglepetést, hiszen a többszörös világbajnok Dobrovitz József vihette el az aranyérmet, míg ifj. Dobrovitz József a második helyen fejezte be a megmérettetést. A fugyivásárhelyi versenyen a négyesek kategóriájában hat csapat állt rajthoz. A Fugyivásárhelyi Sport Egyesület színeiben Babó Kálmán csillogtatta meg tudását. Ő a hatodik helyen végzett.
Az országos bajnokságban a kettesfogatoknál így továbbra is Rákóczi Gergő áll az élen. Rá még két fontos verseny vár az idén, a marosvásárhelyi nemzeti kettesfogathajtó bajnokságnak a döntője, valamint a négyesfogathajtók számára megrendezett olaszországi világbajnokság. Azon oknál fogva, hogy Románia nem rendelkezik egyetlen, a fogathajtás számára használható fedett arénával sem, a hazai versenyzőknek szeptember végétől a fogathajtás versenyszerű művelése lezárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában