Focigála

2022.08.30. 13:31

Centenáriumát ünnepelte az érmihályfalvi labdarúgás

Egész napos focigálát rendeztek szombaton az érmihályfalvi Praszler Gyula stadionban.

Fotó: József Balázs

Szabó Zoltán

A helyi labdarúgás fennállásának centenáriumi ünnepségét rendezték meg augusztus 27-én, szombaton Érmihályfalván. Az esemény már a reggeli órákban, 9.30-kor megkezdődött és egész délelőtt a gyermekeké volt a főszerep. Az Érmihályfalvi Unirea összes utánpótláskorú csapata (U15, U13, U12, U11 és U9) Nagykároly és Kisvárda azonos korú csapataival mérték össze tudásukat, akikkel régóta jó kapcsolatot ápolnak. Itt nem az eredmény volt a fontos, hanem az, hogy a gyermekek jól érezzék magukat és örömmel játsszanak. A délutáni program 14 órakor kezdődött a városi park bejáratánál, ahol a szurkolók a csapat piros-fekete színeibe öltözve gyülekeztek. A gyerekcsapatok, egykori és mai szurkolók, szülők, szimpatizánsok szép számban összegyűlve közösen vonultak be a pályára a csapat román és magyar himnuszát énekelve, zászlókat lobogtatva, hangosan dobolva, igazi fesztiválhangulatot teremtve. A park és a pálya is piros-feketébe öltözött a délutánra a csapat tiszteletére.

Fotó: Szász Attila
 

Elsőként Karsai Attila polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a városnapok szervezője, Nyakó József szólalt fel. Ezt követően Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke méltatta ezt a piros-feketébe öltözött közösséget, valamint Dérer Ferenc (volt labdarúgó és újságíró) is elmondta ünnepi beszédét. Az ünnepi beszédeket az emléklapok kiosztása követte: volt csapattagok, edzők, csapatvezetők, támogatók tevékenységét méltatták, majd átvehették a névre szóló emléklapokat. Közülük talán a legkiemelkedőbb egyéniségek Kun Attila (tizenhétszeres román válogatott, aki 1981 és 1982 között öltötte fel a mihályfalvi piros-fekete mezt) és Szűcs Árpád (a ’80-as évek sikercsapatának edzője, aki 1979-től 1988-ig irányította a csapatot). A program hátralevő részében a ’70-es – ’80-as évek játékosai mutatták meg a pályán, hogy még nem felejtetek el futballozni. Ezt követte a ’90-es – 2000-es évek generációjának összecsapása. Végül a jelenlegi Unirea felnőtt csapata játszott egy mérkőzést az A1-es utánpótlás csapattal.

A nap talán legnagyobb népszerűségnek örvendő eseménye az a mérkőzés volt, amikor az anyukák fociztak a fiaik ellen. Mondhatjuk, hogy egy igazi grundfoci volt, ahol mindig oda tömörültek a játékosok, ahol épp a labda volt, ezzel sok vidám percet okozva a közönségnek. A meccs moderátora Boros Péter, a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (AJF) titkára volt, aki remek poénjaival hozzájárult a közvetítés vidám hangulatához. Népszerű volt a tizenegyesrúgó verseny is, amelyre tombola vásárlásával lehetett benevezni. Ennek a győztese Boldog Alen, a felnőtt csapat fiatal játékosa lett. A rendezvényre jellemző volt a nosztalgikus, baráti hangulat, ahol az idősebbek meghatódva emlegették fel fiatalkori élményeiket, miközben a kiállított emléktárgyakat, régi újságcikkeket, fotókat, ereklyéket nézegették. Ezúton is köszönet Kovács Lajos szurkolónak, aki saját gyűjteményét ajánlotta fel a kiállítás megszervezéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában