Együttműködés

2022.08.09. 17:15

Az U19-es bajnokságban indít közös csapatot a Crișul és az Egyetem SK

Fontos bejelentést tett tegnap délben a két nagyváradi egyesület, a Crișul és az Egyetem SK vezetősége a Crișul Damjanich utcai székházában megtartott sajtótájékoztatón.

Forrás: a szerző felvétele

Jósa Attila

Az elmúlt idény kiértékelése, valamint a nagyváradi női kosárlabdázás perspektívái voltak a témái annak a sajtótájékoztatónak, melyet a Crișul Sportklub tartott az Egyetem Sportklubbal közösen tegnap délben, a Crișul Damjanich János (Simion Bărnuțiu) utcai székházában. A sajtótájékoztatón Pető Dalma, a Crișul elnöke mellett jelen volt az egyesület két kosárlabdaedzője, Ioana Anica és Daniel Anica, valamint Sorin Buhaș, a Nagyváradi Egyetem SK igazgatója. Bevezetőjében Pető Dalma elmondta, hogy a csapatsportok között a női kosárlabda a vízilabda mellett a legsikeresebb jelenleg a klub szakosztályai közül. Pető kiemelte, hogy az Anica-házaspár lelkes munkájának és pozitív hozzáállásának köszönhetően nagy megbecsülésnek örvend az országban és a határokon túl, illetve a Román Kosárlabda-szövetségben egyaránt.

„A Crișul Sportklub, Nagyvárad városa és egész Bihar megye büszke lehet rájuk, arra, amit közösen felépítettek, először a saját, magánfinanszírozású egyesületükkel, majd a mi klubunkkal közösen.” – tette hozzá Pető.

Daniel Anica röviden bemutatta, milyen eredményeket ért el a Crișul a tavalyi idényben. Az edző emlékeztetett arra, milyen nehézségekbe és sokszor lehetetlen helyzetekbe ütközött a kosárlabdázás a járványügyi szabályok miatt, többek között sokáig csak a szabad ég alatt edzhettek a játékosok, a szakosztály viszont ennek ellenére eredményes tudott maradni. A 3X3-as U15-ös csapat idén bajnokságot tudott nyerni, az U18-as alakulat pedig bronzéremig jutott, ennek köszönhetően egyre több váradi lányt hívnak be a különböző korosztályos válogatott keretekhez, hogy nemzeti színekben is bizonyítsák tudásukat. Jelenleg az U15-ös 3X3-as válogatott keretben három váradi lány szerepel (Alexia Ioviță, Ingrid Jurcan és Ariana Moldovan), az U16-osban egy (Adriana Ganea), U17-esben, amelyik kijutott az Európa-bajnokságra pedig Papp Anna és Alexia Ilea személyében további kettő. Az U18-as válogatottba pedig a szintén váradi Alexia Creț kap rendszeresen meghívót.

Újságírói kérdésre Ioana Anica elmondta, hogy jelenleg nagyjából 70 lány kosárlabdázó tartozik a klub kötelékébe. Az edzőnő jelenleg a legnagyobb problémát abban látja, hogy túl nagy a „szakadék”, az ifjúsági korosztályból kiöregedők nem tudják egyből felvenni a női bajnokság ritmusát. A helyzeten az sem segít, hogy Romániában megszűnt a másodosztály, így rengeteg játékos abbahagyta a kosárlabdázást 18 évesen. Ezen próbál meg most változtatni a Román Kosárlabda-szövetség, amely a következő idénytől az élvonalbeli bajnokság mellett életre hívott egy U19-es ligát is. Ez biztosíthat némi átmenetet, valamint fontos szabály lesz, hogy jövőre két román játékosnak is folyamatosan kell szerepelnie az élvonalbeli mérkőzéseken.

A sajtótájékoztató legfontosabb bejelentését Sorin Buhaș, az Egyetem SK vezetője tette, aki elmondta, a vízilabdázást érintő megállapodást követően a női kosárlabdával kapcsolatban is hamar közös nevezőre jutottak Pető Dalmával, így a két egyesület a következő idényben együttműködve az U19-es bajnokságban indít közös csapatot, a kedvezőbb finanszírozási lehetőségek miatt Egyetem SK néven. A bajnokság lebonyolítása még nem teljesen egyértelmű, de az már biztosnak látszik, hogy a négy legjobb U19-es csapat egy rájátszás során megmérkőzhet az élvonal alapszakaszának utolsó négy helyezettjével. Az Egyetem SK a vízilabdázókhoz hasonlóan a fiatalok iskoláztatását, elszállásolását és étkeztetését is magára tudja vállalni, ami hatalmas változást jelent az eddigiekhez képest. Pető és Buhaș reményei szerint a megállapodás pedig fontos mérföldköve lehet annak, hogy a város meg tudja tartani a tehetséges sportolóit, jelen esetben a női kosárlabdázóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában