Komoly tervek

2022.07.31. 22:19

Legkésőbb 2027-re elkészül az új stadion

A nagyváradiak 2027-ben már élvonalbeli meccsekre járhatnak majd az új stadionba Florin Birta reményei szerint.

Jósa Attila, Ciucur Losonczi Antonius

Sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután Nagyvárad polgármestere, Florin Birta, melyen többek között szóba került a helyi tanács napirendjén szereplő, az új stadion építésére vonatkozó városrendezési terv (PUZ), illetve a harmadosztályban érdekelt Nagyváradi Bihar FC helyzete is. A polgármester szerint a városrendezési terv egy 211 ezer négyzetméteres területet foglal magába, a stadion mellett új tanuszoda is épülne, valamint a Bihorul Sportiskola létesítményei is megújulnának, de a gigantikus beruházás részeként az állatkertet is a városon kívülre költöztetnék. Az új stadion a Vágóhíd (Blajovici) és az Octavian Goga utcák, valamint a Pece patak által közrezárt telken fog megépülni és 2026-ra, legkésőbb 2027-re fog elkészülni. Birta szeretné, ha addigra a Bihar FC az élvonalig verekedné magát. A munkálatok azért nem kezdődtek meg idejében, mert pereskedésben állt az önkormányzat a Selina építkezési céggel a telek kapcsán. A polgármester azt is bejelentette, hogy a CAO 1910 Sportklub Egyesület (Asociaţiei Club Sportiv CAO 1910) neve Nagyváradi Labdarúgó Sportklub Egyesületre (Asociaţia Club Sportiv Fotbalistic Oradea) változik, ez utóbbi szerepeltetheti a labdarúgócsapatot Bihar FC néven a román labdarúgás harmadosztályában. Erre már csak a klubnál bekövetkezett változások miatt is szükség volt, mint köztudott, a CAO 1910 magánbefektetői külön utakon folytatják szereplésüket a megyei bajnokságban. Florin Birta megköszönte Florin Malnak, a CAO-NAC 1910 elnökének az elmúlt évek közös munkáját, majd vázolta, milyen változások lesznek a klub tulajdonosi körében. A megmaradt két társult tag, a nagyváradi önkormányzat, illetve a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) mellé betársult harmadiknak a Bihar Megyei Tanács, amely azonban csak egy jelképesnek mondható 1000 lejes összeggel járul hozzá a klub finanszírozásához ebben az idényben, míg az önkormányzat „maximum 250 ezer euróval” támogatja a harmadik ligás csapatot. A sajtótájékoztatót követő ülésen a városi tanács jóváhagyta az új sportkomplexum építésére vonatkozó városrendezési tervet.

A megyei tanács is megszavazta
A legutóbbi havi rendes megyei tanácsülés napirendi pontjai közt szerepelt az az egyhangúlag elfogadott határozati javaslat is, miszerint a megyei tanács legyen tagja a CAO 1910 Sportklub Egyesületnek (új nevén Nagyváradi Labdarúgó Sportklub Egyesület). Ilie Bolojan megyei tanácselnök a szavazás előtt kifejtette, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatalnak szándékában áll, hogy építsen egy új labdarúgóstadiont, és szerinte nonszensz volna, ha lenne egy új stadion, de nem létezne olyan futballcsapat, mely legalább a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban játsszon, sőt, a legjobb az volna, ha a Szuperligában volna érdekelt. „Úgy értettem, hogy a váradi önkormányzatnak létezik egy arra vonatkozó terve, hogy a stadion építésével párhuzamosan, ami 4-6 évet venne igénybe, határozottabban támogassa általában véve a teljesítményeket, tehát nem csak a tömegsportot vagy a Bihar FC csapatát, mely újra ezt a nevet fogja viselni. Azt gondoljuk ennek alapján, hogy betársulhatunk a CAO 1910 Sportklub Egyesületbe. A megye esetleges anyagi hozzájárulására akkor lehet számítani, amikor teljesítményről is beszélhetünk, valószínűleg a következő választási ciklusban, nem hiszem, hogy ebben a mandátumban kialakul olyan helyzet, hogy szükség lesz a megyétől érkező jelentősebb pénzügyi támogatásra”, magyarázta Bolojan. Ugyanakkor az is eldőlt, hogy Călin Gal, a megyei tanács alelnöke és Ovidiu Mureşan liberális önkormányzati képviselő képviselje a megyét az egyesület igazgatótanácsában, illetve a részvényesek közgyűlésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában