Elismerés

2022.07.20. 16:58

A székelyhídi Hendre Zsolt nyerte az idei Bodola Gyula-díjat

A díj odaítélésével a fiatal, tehetséges, és nem utolsósorban magyar nemzetiségű labdarúgókat igyekeznek ösztönözni a folytatásra és a tovább fejlődésre.

Forrás: A szerző felvétele

Jósa Attila

Idén tizenegyedik alkalommal adták át a Bodola Gyula-díjat. Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában kedden délelőtt megtartott díjátadó ünnepségen Hendre Zsoltot, a Székelyhídi Sasok 19 éves labdarúgóját érte az a megtiszteltetés, hogy átvehette a Nagyváradi AC egykori legendás játékosáról elnevezett díjat és a mellé járó díszes oklevelet. Elsőként Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke emlékezett vissza a díj megalapításának kezdeti időszakára. Elmondása szerint az alapvető cél a díj alapításakor az volt, hogy a tehetségeket valamilyen szinten ösztönözzék arra, hogy még jobbak legyenek, emellett pedig a nagyváradi futballélet egyik legkiemelkedőbb alakjának, Bodola Gyulának is szerettek volna méltó emléket állítani. „Immár a tizenegyedik alkalommal adjuk át a díjat, ami azért is fontos számunkra, mert ez azt jelenti, hogy van kinek adni, másrészt pedig ez egyfajta hagyományként már beépült a Bihar megyei és nagyváradi futball életébe” – mondta Szabó Ödön.
Rácz Szabolcs, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének sportért felelős ügyvezető alelnöke hozzátette, hogy a szervezet a díj odaítélésével a fiatal, tehetséges és nem utolsósorban a magyar labdarúgókat igyekszik ösztönözni egyrészt a folytatásra, másrészt pedig a tovább fejlődésre. Miután megemlékezett a névadó Bodola Gyula pályafutásának fontosabb mérföldköveiről, Rácz felsorolta, mely Bihar megyei települések labdarúgói nyerték el eddig a díjat.
„Tízszer adtuk át eddig a Bodola Gyula-díjat, amely már került Biharra, Hegyközpályiba, Érmihályfalvára, Nagyszalontára, Székelyhídra, a Belényesi-medencébe, Borsra. A 2021–2022-es idény kiértékelése után a testület pedig Hendre Zsoltnak, a Székelyhídi Sasok fiatal játékosának ítélte oda a díjat.” – rántotta le a leplet a győztes kilétéről Rácz Szabolcs.

Megvan a kezdő tizenegy
A szakmai zsűri képviseletében Boros Péter, a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (AJF) titkára méltatta a fiatal labdarúgót.
„Hendre Zsolt 2003. március 3-án született, 14 évesen került Székelyhíd akkor még Sportklub néven futó ifjúsági csapatához, Papp Sándor keze alá. Gyorsaságával és labdaérzékenységével hamar kiemelkedett csapattársai közül, már akkoriban is élmény volt nézni váratlan megoldásait, szemet gyönyörködtető cseleit. Ezek után semmi meglepő nem volt abban, hogy miután megszűnt az ifjúsági bajnokság, Hendre egyből a felnőttekhez került. Egy kis szerencséje is volt a negyedik liga ifjúsági szabályával, Kiss Sándor vezetőedző majdnem minden alkalommal a kezdő tizenegybe jelölte baloldali támadóként. Főhősünk nem élt vissza a kényszer adta lehetőséggel, sőt, többszörösen meghálálta azt, itt elég csak a Sasok utolsó két idei mérkőzésére, az Érmihályfalvi Unirea és a Bihardiószegi SK elleni találkozókra gondolni, ahol előbbin duplázott, utóbbin triplázott.” – emelte ki laudációjában Boros.
Hozzátette, a tizenegyedik átadó mindenképpen különleges alkalom, hiszen a labdarúgás szabályai szerint tizenegy játékos van a pályán, így elmondható, hogy megvan a kezdő tizenegy és a díjazott játékosok örökre beírták magukat a Bihar megyei labdarúgás lapjaira.
Lapunk kérdésére a fiatal díjazott, Hendre Zsolt elmondta, mindenképpen labdarúgóként képzeli el a jövőjét, vannak megkeresései, a napokban éppen a CAO-NAC 1910 gárdája hívta próbajátékra. Kiss Sándor, a Székelyhídi Sasok vezetőedzője hozzátette, részéről támogatja labdarúgói szakmai fejlődését, hiszen „ha egy ember nyer ebből az egészből, akkor mindenki nyer. Amennyiben Zsolt, vagy akármelyik másik játékos tovább tud lépni Székelyhídról felfelé, akkor az azt jelenti, hogy közösen elértünk valamit.”.
A díjátadót követő beszélgetésen természetesen szóba került a közelmúltban Karintiában lezajlott Europeada 2022 is, ahol Hendre Zsolt az erdélyi magyar válogatott alapembereként a csapat minden mérkőzésén szerephez jutott. Zsolt elmondta, hatalmas élmény és egyben megtiszteltetés volt számára az európai őshonos kisebbségek labdarúgó bajnokságán szerepelni, bár érzése szerint „benne maradt” a csapatban egy jobb helyezés kiharcolásának lehetősége, kis szerencsével a legjobb négy közé is bejuthatott volna az erdélyi magyar válogatott. A díjátadó záróakkordjaként Boros Péter emlékeztette az egybegyűlteket arra, hogy a tavalyi győztes, Kósa Tünde -Alexandra nemrégiben a magyarországi NB I. újoncához, a Szegedi St. Mihály SE csapatához igazolt és ezzel igen magasra „tette a lécet” a Bodola Gyula-díj elkövetkezendő nyertesei számára.

A Bodola Gyula-díj nyertesei
2011 Hegedűs Zsolt - Bihari Földvár
2012 László Zoltán - Hegyközpályi Kinder
2013 Sándor Krisztián – Érmihályfalvi Unirea
2014 Szilágyi Márk – Nagyszalontai Olimpia
2015 Micle Márk – Belényesi Bihorul
2016 Tyepák Tamás – Borsi Viitorul
2017 Hegedűs Patrik – Nagyszalontai Olimpia
2018 Kaszoni Ákos – Székelyhídi Törekvés
2019 Solymosán Ferenc – Érmihályfalvi Unirea
2020 a díj nem került kiosztásra
2021 Kósa Tünde-Alexandra – Élesdi United Bihar
2022 Hendre Zsolt – Székelyhídi Sasok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában