Labdarúgás

2022.06.28. 10:00

Színvonalas mérkőzéseket hozott a III. Aranycsapat Labdarúgótorna

A nemzetközi seregszemlét, mely végül a Nagyváradi Zenit győzelmével zárult, az U10-es korosztály (2012-ben született gyermekek) számára rendezte a Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesület.

Jósa Attila

Harmadik kiírásához érkezett idén az Aranycsapat Ifjúsági Labdarúgótorna, melyet a 10. Szent László Napok keretében rendeztek meg vasárnap a Bodola Gyula Stadion edzőpályáján. A tornára nyolc csapat nevezett, melyeket a szervezők két négyes csoportba osztottak be. Az A csoportba a házigazda Nagyváradi AC mellett a kárpátaljai Szernyei Futball Iskola, a Nagykárolyi Viitorul és a Nagyszalontai VSK csapatai került. Külön kiemelendő a szernyei csapat részvétele a tornán, hiszen az ukrajnai háború miatt a kárpátaljai település csapatának utaztatása nehézségekbe ütközött. Tar Endre, a csapat edzője nem is tarthatott a gyerekekkel Nagyváradra, mivel hadköteles és emiatt nem lépheti át az ukrán államhatárt. A B csoportba a Nagyváradi Zenit, az Érmihályfalvi Unirea, a Csenger FC és a Nagykárolyi Victoria kapott besorolást.

Az A jelzésű kvartettben már az első mérkőzések során kiderült, hogy a NAC és a nagyszalontaiak előrébb tartanak ellenfeleiknél ebben a korosztályban. A házigazda két magabiztos győzelemmel kezdett, ahogy a Nagyszalontai VSK is, így a két csapat az utolsó csoportmeccsen döntött az elsőségről. A csoportrangadó 1–1-es döntetlennel zárult, így jobb gólkülönbségének köszönhetően a VSK nyerte a csoportot.

A B csoportból a Nagyváradi Zenit és a Nagykárolyi Victoria emelkedett ki, Zeno Bundea tanítványai remekeltek a csoportküzdelmek során és mindhárom mérkőzésüket fölényesen megnyerve jutottak az elődöntőbe. Az Unirea egy kissé „beragadt a rajtnál”, de a fiatal érmihályfalvi focisták összeszedték magukat és az első két mérkőzés veresége után sorozatban három meccset nyerve végül az ötödik helyen zárták a III. Aranycsapat Ifjúsági Labdarúgótornát.

Harmadik helyen végzett a NAC

Az elődöntők során a Nagykárolyi Victoria meglepően simán, négy góllal verte a szalontaiakat, míg a másik ágon a Zenit 2–0-ra győzte le a NAC-ot. A kisdöntőben a házigazda zöld-fehér együttes „gálázott”, szebbnél-szebb gólokat szerezve már 3–0-ra is vezetett a Nagyváradi AC, a vendégek erejéből mindössze a szépítésre futotta, büntetőből. A döntőben ismét egymásnak feszülhetett a Zenit és a Victoria és ahogy a csoportmérkőzés során, úgy a fináléban is a váradiak nyertek 2–0-ra, de a rengeteg kihagyott helyzet alapján elmondható, hogy a nagykárolyiak számára volt hízelgő a végeredmény.

A nevében a legendás magyar labdarúgó-válogatott, az Aranycsapat emléke előtt is tisztelgő torna éremátadással és díjkiosztóval zárult, melyen a Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesület részéről Habinyák István, a Szent László Napok részéről a rendezvénysorozat főszervezője, Zatykó Gyula, illetve a Bihar megyei Labdarúgó-egyesületet képviselő Boros Péter köszöntötte a fiatalokat. A felszólalók két nyelven, magyarul és románul egyaránt kiemelték az utánpótlássport fontosságát és gratuláltak a csapatoknak a tisztes helytálláshoz. Érthetetlen módon ez egyes, a gyermekeiket elkísérő szülőknél „kiverte a biztosítékot”, akik hangosan bekiabálva fejezték ki nemtetszésüket, amiért a beszédek magyar nyelven is elhangzottak. A szervezők nem ültek fel a provokációnak, a gyermekeket pedig szerencsére még nem fertőzte meg az efféle balkáni mentalitás, így miután közösen megidézték Cristiano Ronaldo legendás csatakiáltását, a nyolc csapat együtt fényképezkedett az érmekkel, trófeákkal. A szakmai zsűri a torna legjobb játékosának Gergely Márkot (Nagykárolyi Victoria), míg a legjobb kapusának Robea Dávidot (NAC) választotta. A szervezők külön gondoltak a Szernyei Focisuli növendékeire és számukra tizenkét darab NAC-os emblémával ellátott labdával is kedveskedtek.

Helyosztók

7. helyért: Csenger FC – Nagykárolyi Viitorul 1–4

5. helyért: Szernyei Focisuli – Érmihályfalvi Unirea 1–2

Bronzmérkőzés: Nagyszalontai VSK – Nagyváradi AC 1–3

Döntő: Nagykárolyi Victoria – Nagyváradi Zenit 0–2

Fotó: Vigh László Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában