Sajtótájékoztató

2022.06.09. 14:59

Nagyot „varázsolt” idén a Crișul

A megnövekedett költségek és a fedett uszoda használatának korlátozott lehetősége ellenére is az utóbbi évek legsikeresebb idényét tudhatja maga mögött a klub vízilabda-szakosztálya.

Jósa Attila

Sajtótájékoztatót tartott szerdán délelőtt a Crișul Sportklub az egyesület Damjanich János (Simion Bărnuțiu) utcai székházában. A tájékoztató apropóját ezúttal a klub vízilabda-szakosztályának idei remeklése adta, a Crișul, mint arról korábban már beszámoltunk három aranyérmet is elnyert, amire hosszú idő óta nem volt példa. A bajnoki címet ünneplő korosztályos csapatok között az ifjúsági 3-as együttes legutóbb hat éve volt bajnok, az U13-as gyerekcsapat öt év után végzett az élen, az U17-es női csapat pedig korábban még nem nyert aranyat. A sajtótájékoztatón jelen volt Pető Dalma, a Crișul igazgatója, a szakosztályért felelős Cosmin Goina, valamint a csapatok képviseletében az edzők Marcel Hasas, Vekerdi László (felnőtt, ifjúsági I. és II.), Ciprian Câmpianu (ifjúsági III.), Nicolae Diaconu, Fejér Iván (U13), Dorin Sava (női U17), illetve a játékosok részéről a csapatkapitányok, Maximilian Costa (felnőtt), Patrick Dumitru (ifjúsági I.), Luca Puie (ifjúsági II.), Cosmin Popa (ifjúsági III.), Boros Dávid (U13) és végül, de nem utolsósorban Nagy Debóra (női U17).
A bevezetőben Pető Dalmától megtudhattuk, a szakosztály egy nagyobb átszervezésen ment keresztül a múlt nyáron, melynek eredményei máris meglátszanak. Pető elmondta, nagy hangsúlyt fektetett a klub kapcsolatainak bővítésére, ennek keretein belül találkozott a vízilabda-szövetség vezetőivel, Alexandru Matei-jel és Cosmin Raduval, de a Sportklub pólósait érintő kérdések előkerültek a Novák Eduárddal folytatott beszélgetései kapcsán is, a sportminiszter nagyváradi látogatása során el is látogatott a fedett Crișul  uszodába.
A klub vezetője kiemelte, a rendelkezésre álló költségvetést sikerült kiegészíteni a szponzoroktól beérkezett 83 ezer lejnyi összeggel, így a Crișul összes csapata becsülettel be tudta fejezni a bajnokságot, ami a megnövekedett költségek miatt okozott némi fejfájást az egyesületnek. Ezzel kapcsolatban pontos számokat is megtudhattunk, tavaly egy bukaresti tornán való részvétel nagyjából 9 ezer lejébe került a Crișulnak, míg idén ez az összeg már körülbelül 14 ezer lejre rúg.
Cosmin Goina szerint a tény, hogy a tornák többségét a fővárosban rendezik, eleve hátrányos helyzetbe hozza a vidéki klubokat, de a Crișul törekvéseit, melyek a bajnokság átszervezésére irányultak, nem vették figyelembe a szövetség döntéshozói, pedig ezekkel akár a negyedére is csökkenteni lehetett volna a kiadásokat. Ehelyett a tornák számának növelésével a szövetség csak tovább emelte a klubok költségeit.

Infrastrukturális problémák
A sajtótájékoztatónak vissza-visszatérő eleme volt az elmúlt idényben kialakult probléma, amelyet az uszoda használatának korlátozott lehetősége okozott – az összes jelen lévő edző kivétel nélkül ezzel kezdte a mondandóját. A klub csapatai olykor lehetetlen időpontokban tudtak csak edzeni, sokszor a késő esti órákban, és bár Ciprian Câmpianu szerint fontos lenne, hogy egy ifjúsági játékos minden nap tudjon tréningezni, erre nem mindig volt lehetőség, a legtöbbször heti négy edzést sikerült megtartani.
Fejér Iván elmondta, igazi „varázslat” kellett ehhez az eredményes szerepléshez, a kiválasztásért is felelős edző ugyanakkor egyáltalán nem biztos benne, hogy ez az eredménysor megismételhető lesz, amennyiben a körülmények nem javulnak. Elhangzott egy megdöbbentő szám is: az idei szezonban volt olyan pillanat, amikor 88 (!) fiatal edzett egyszerre a medencében. További probléma, hogy nagyváradi tehetségek egész sora távozott magyarországi klubokhoz, melyekkel a Crișul nem tudja felvenni a versenyt. Az olimpiai medence évek óta elhúzódó felújítása pedig nemcsak a vízilabdázókat, hanem az úszókat is érzékenyen érinti, Pető Dalma elmondta, van olyan váradi tehetség, aki a szüleivel együtt Győrbe költözik a tarthatatlan nagyváradi állapotok miatt.

„A pénz nem minden”
A sajtótájékoztatót a klub vezetője zárta, aki elmondta, az elmúlt napokban végigjárta azt a nagyjából tizenöt tanintézményt, ahová az országos bajnokságokon az első háromban végzett crișulos növendékek járnak és az iskolák igazgatóit arra kérte, hogy az évzárón a klub által készített diplomákat és emlékérmeket is osszák ki a tehetségek diáktársai előtt, ezzel is növelve a sikeres fiatal sportolók közösségen belüli megbecsülését.
„Bár a klubot nem veti fel a pénz, az ilyen gesztusok is sokat jelentenek” – zárta mondandóját Pető Dalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában