Világbajnokság

2022.05.19. 09:00

Kilenc éremmel tértek haza a kempo-világbajnokságról

Az előzetes elvárásokat magasan túlszárnyalták a Nagyváradi Crișul sportolói a Tunéziában múlt héten megrendezett világbajnokságon.

Fotó: Crișul SK

Jósa Attila

Sajtótájékoztatót tartott szerdán a Crișul Sportklub az egyesület Damjanich János (Simion Bărnuțiu) utcai székházában. A tájékoztató apropóját a klub versenyzőinek a várakozásokat jóval meghaladó szereplése jelentette. Mint azt Pető Dalmától, a Crișul elnökétől a bevezetőben megtudtuk, a múlt héten Tunéziában rendezték a 18. Kempo világbajnokságot, amelyen a Crisul négy sportolója is részt vett a román válogatott keretének tagjaként. Pető felidézte, hogy a kempósok esetében a klub legfiatalabb szakosztályáról beszélhetünk, melyet tavaly augusztusban hoztak létre, így ennek költségvetésén is akad még javítanivaló. Mivel a Román Kempo-szövetség sem dúskál a forrásokban, a tunéziai világversenyre való kiutazást a szülők és a szponzorok segítsége nélkül nem lehetett volna megvalósítani. A helyzet rendezésével kapcsolatban mindenképpen ígéretes fejlemény, hogy a jövő évtől a kempo szakosztálynak is az elért eredmények függvényében, teljesítményarányosan lesz biztosítva a büdzséje a Sportminisztérium által.

Tulkos Rómeó vezetőedző elmondta, már csak ezért is kiemelten fontos volt a világbajnokságon való részvétel, illetve amennyiben a váradi sportolók lemondták volna a szereplést, könnyen lehet, hogy a közelgő Európa-bajnokságra már nem kaptak volna meghívót a válogatottba. Tulkos többször is kiemelte, hogy a Nagyváradi Crișul egy eredménycentrikus klub, igyekeznek csak olyan versenyzőket igazolni, akikben nagy potenciál van. Jelenleg 18 kempós tartozik a klub kötelékébe, ők a legutóbbi országos bajnokságon 9 érmet szereztek. Elmondta, bár a szakosztály még nincs egy éves, a váradi kempósok nagyszerű eredményei mögött egy legalább tíz éves komoly szakmai munka áll, a most érmet szerző sportolók közül ugyanis többen taekwon-dóznak is a Crișul színeiben.

A vezetőedzőt saját bevallása szerint is meglepte a remek szereplés, előzetesen két érem megszerzését tartotta reálisnak. A világbajnokságon, ahol 30 ország több mint 700 versenyzője szállt harcba az érmekért, a váradiakat képviselő négy sportoló végül kilenc érmet szerzett, a román küldöttség pedig végül az éremtáblázáat előkelő második helyén zárta a versenysorozatot.

A Crișul sportolói közül Karina Mihuţa ifjúsági világbajnok lett a női ifjúsági -60 kg Semi-Kempo kategóriában, emellett még három bronzérmet is szerzett. David Sferle (+95 kg) egy ezüst érmet és két bronzérmet szerzett. Denisa Andrada Cotuț (-60 kg) és Răzvan Daniel Cotuț (-70 kg) egyaránt bronzérmet nyert, utóbbi versenyző a sajtótájékoztatóra is begipszelt karral érkezett, miután az első mérkőzésén megsérült, de így sem adta fel a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában