Sportíjászok

2022.02.15. 22:02

Kezdetét vette a Bihar Megyei Íjász-bajnokság

Számos megyéből érkeztek Szalárdra a sportíjászok az elmúlt hétvégén, hogy részt vegyenek az ország egyedi, immár kilencedik alkalommal megszervezett bajnokságán.

BN-összeállítás

A Hét Vár Erdély Kupa teremverseny sorozat ötödik fordulójának, valamint a Bihar Megyei Íjász-bajnokság első fordulójának együttes alkalmából találkoztak a szalárdi sportcsarnokban az ország sportíjászai múlt hétvégén – számolt be róla a Nomad Archers Sportklub, a szombati rendezvény főszervezője. A versenyen 110 sportíjász vett részt. Versenyzők érkeztek Bihar megyéből (Nomad Archers, Bihari Menumorut, Tenkei SAV Archery, White Lion, Nagyváradi Redpoint, Székelyhidi Phoenix) az arad megyei Kisjenőből és Aradról, Temesvárról, Brassóból, Kolozsvárról, Nagyenyedről, Gyulafehérvarról, Marosvásárhelyről, Déváról, Szatmárról, és Székelyföld több megyéjéből. 

Barebow, vadászreflex, ablakos és hagyományos íjakkal lehetett részt venni a versenyen. Huszonegy célra kellett lőni, célonként három nyíllal kivéve az aranykarót (egy nyíl) és a gyorslövést (legfeljebb hat nyíl). A célok között voltak technikai-ügyességi célok, lőlapos célok, 2,5D-3D-s állatfigurák. Mindezek mellett különdíjjal jutalmazták azt a három íjászt, amelyik a legtöbb pontot gyűjtve, időre teljesíteni tudott egy különleges, három célból álló pályát.

 

Eredmények

A 10-14 éves fiú hagyományos íj kategóriában Juhos Péter Eduárd (Nagyenyed) nyert, Kerekes Norbertet (Székelyhidi Phoenix) és Tóth Kristófot (Nomad Archers) előzve meg. Felnőtt férfi hagyományos íj kategóriában Perei Zoltán (Nomad Archers) nyert, a nagyenyedi Ladányi Árpád Csaba és a brassói Patrascu Mihai előtt. Felnőtt férfi barebow kategóriában Dacian Ranca (SCM DEVA) nyert, őt követte Pálfi Mátyás (Kisjenői Phoenix) és Boca Radu. Felnőtt férfi ablakos íj kategóriában a kolozsvári Adrian Buzatu nyert, a gyulafehérvári Sirbu Alexandru és a temesvári Grecu Nicolae előtt. Felnőtt női vadászreflex kategóriában Pálfi Laura nyert, Hadi Erikát és Mészár Katalint előzve meg, mindhárman a Kisjenői Phoenix csapat tagjai. A felnőtt női hagyományos íj kategóriában a gyulafehérvári Dragomir Raluca nyert, a „nomádos” Ridi Kinga és a brassói Patrascu Tohat Gabriela előtt. A felnőtt férfi vadászreflex íj kategóriában a brassói Avram Ciprian nyert, a szintén brassói Voinea Raul és Lupas Florin (SAV Archery Tinca) előtt. Tiszteletreméltó (Senior) férfi hagyományos íj kategóriában Turi Attila (Nagyenyed) nyert, őt követte Cristian Bot és Bokor Zoltán (Székelyhidi Phoenix).

 

Redpoint

A megmérettetésen való részvételről a nagyváradi Redpoint Sportklub is beszámolt, megjegyezve, hogy a leghevesebb küzdelem barebow, valamint hagyományos versenyíjászat kategóriában zajlott, mely esetekben a sportíjászok fele kiskorú volt. A Redpoint Sportklub tagjai közül a legjobb teljesítményt Daria Purtan hozta gyerek kategóriában, második helyezést és ezzel ezüstérmet szerzett barebow versenyszámban. A Sportklub második legjobban teljesítő tagja szintén ebben a kategóriában volt Iulia Creţu, aki a negyedik helyen végzett. Szintén figyelemreméltó volt Alexandra Ierina (első helyezés junior 2-es kategóriában), valamint David Schmidt és Darius Mudura (5. és 6. hely gyerek barebow kategóriában) teljesítménye.

Idén a bajnokság fordulóinak száma eggyel növekedett, így összesen hét forduló lesz, valamint egy döntő. A Megyei Íjász-bajnokság következő fordulójának dátuma május 28., ezt követi június 25-én a nagyváradi Redpoint Kupa, július 9-én a SAV Archery Kupa Alsókocsobán, augusztus 6-án a Menumorut Kupa Biharon, a Győri Jakab emlékverseny Nagyszalontán, majd a Vár Kupa október 8-án a nagyváradi várban.

A Romániában egyedi bajnokságot 2014 óta szervezik meg minden évben a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában