Íjászok

2021.05.26. 14:11

Repkedtek a nyilak a Hét Vár Erdély Kupán

A Nomad Archers SE május 22-én íjászversenyt rendezett Nagyvárad mellett, a Posticum tanyáján. A verseny a Hét Vár Erdély Kupa második fordulója, ugyanakkor a Bihar megyei íjászbajnokság első fordulója volt.

Fotó: Nomad Archers SE

BN-összeállítás

Rekordszámú, 171 íjász vett részt a versenyen, mert nemcsak Romániából, hanem Magyarországról, Görögországból, Spanyolországból is érkeztek versenyzők, sőt egy dél-afrikai íjász is megmérette magát. Bihar megyéből (Nomad Archers, Bihari Menumorut, Tenkei Sav Archery, White Lion, Nagyváradi Redpoint, Székelyhídi Phoenix, Szalontai Hajdú Íjászok), az Arad megyei Kisjenőből és Aradról, Temesvárról, Brassóból, Kolozsvárról, Enyedről, Marosvásárhelyről, Szatmárról, Vajdahunyadról és a Székelyföld számos régiójából érkeztek versenyzők (Romániából). Csigás, olimpiai, barebow, vadászreflex és tradicionális kategóriában, indultak sportolók. Meglepetésverseny A felnőtt csigás íjászok ötven méterre, míg az olimpiai íjászok hetven méterre lőttek FITA-célokra tizenkét körben, körönként hat vesszővel. Felnőtt férfi csigás kategóriában Daniel Vucetin (CS Besta) nyert 688 ponttal a 720 meglőhető pontból, míg a felnőtt férfi olimpiai kategóriában a marosvásárhelyi Kocsis Norbert lett az első. A többi kategóriában külön versenyen huszonegy célra kellett lőni, célonként három nyíllal, kivéve az aranykarót (egy nyíl) és a gyorslövést (max. hat nyíl). A célok között voltak technikai-ügyességi célok (kötél csengővel, lóról való lövés, forgó cél, gyorslövés), illetve lőlapos célok (FITA, VATA, vízszintes és függőleges szemafor, 2D-s állat célok), valamint 2,5D-3D-s állatalakok (vaddisznó, kacsa, jegesmedve, fácán, őz, nyúl, mormota, hegyi kecske). A lőtávok nyolc métertől harminc méterig váltakoztak, az életkor függvényében. A verseny végén, amiért különdíj is járt, egy érdekes feladat várt a vadászreflex, barebow-s és tradicionális íjászokra, mert 90 méteren mérték össze tudásukat, három nyíllal, egy félszigetről kellet a tavon keresztül célba lőni.

Eredmények

A 10–14 éves fiú hagyományos íj kategóriában Tóth Kristóf (Nomad Archers) nyert Juhos Péter Eduárd (Nagyenyed) és Szulcsik István Dominik (Szalontai Hajdú Íjászok) előtt. Felnőtt férfi hagyományos íj kategóriában Balaskó Sándor (Báránd – HU) nyert, a nomádos Tóth Imre és a kolozsvári Andrei Zemba előtt. A felnőtt férfi barebow kategóriában Pálfi Mátyás nyert (Kisjenői Crişul), Marin Darna (Bihari Menumorut) és a kolozsvári Marius Sabou előtt. Felnőtt férfi ablakos íj kategóriában a kolozsvári Adrian Buzatu végzett az élen, a vajdahunyadi Ionuţ Dosa és a kisjenői Ozsvár András előtt. Felnőtt női vadászreflex kategóriában Hadi Erika (Kisjenői Phoenix) nyert Mészár Katalin (Kisjenői Phoenix) és Pálfi Laura előtt. A felnőtt férfi vadászreflex íj kategóriában Florin Lupaş (Tenkei Sav Archery) nyert, megelőzve a brassói Avram Cipriant és Meszár Kálmánt (Kisjenői Phoenix). Tiszteletreméltó férfi tradi íj kategóriában Turi Attila (Nagyenyed) nyert Bődi Attila (Szalontai Hajdú) és Kovács József (Marosszéki Íjászok) előtt. Az olimpiai íjászatban (70 méter) a Nagyváradi Redpoint versenyzője, Lucian Suciu második lett, akárcsak a nők között Luca Suciu. Másik két csapattársuk a dobogó legfelső fokára állhatott fel: így Patricia Moza és Luca Bora is. Első versenyén indulva, a redpointos Iulia Creţu a gyerek barebow számban harmadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában