Díjátadás

2021.02.12. 11:51

Kósa Tünde-Alexandra kapta a Bodola Gyula-díjat

Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában csütörtök délelőtt szervezett rövid ünnepség keretében Kósa Tünde-Alexandra, a román női labdarúgó másodosztályban szereplő, élesdi székhelyű United Bihor focistája vehette át az idei Bodola Gyula-díjat.

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön ügyvezető elnök felidézte, hogy a Bodola Gyula-díjat az RMDSZ Bihar megyei szervezete tíz évvel ezelőtt alapította azért, hogy a labdarúgás területén is kapcsolatot teremtsen a dicső múlt és a remélhetőleg fényes jövő között. A díj létrehozásával és odaítélésével a fiatal, tehetséges, és nem utolsósorban magyar nemzetiségű focistákat igyekeznek ösztönözni a folytatásra és a továbbfejlődésre.

Kósa Tünde-Alexandra

Rácz Szabolcs, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének sportért felelős ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: az elnevezése nem véletlen, hiszen arról a Nagyváradhoz, illetve Bihar megyéhez szorosan kapcsolódó labdarúgónak állít emléket, aki tizenhárom alkalommal helyt állt a magyar és 48-szor a román válogatottban is. Nem mellékesen pedig 1943-ban az év játékosának is megválasztották az anyaországban. A 2019–2020-as idény rendhagyó volt az egész világot megbénító koronavírus-járvány miatt. Más sportágakhoz hasonlóan a labdarúgó-bajnokságok is félbe szakadtak, így a díjazottat az évad első felében mutatott teljesítménye alapján választotta ki a Jenei Imréből, Muzsnay Zsoltból és Boros Péterből álló testület. Először fordult elő, hogy a szebbik nem képviselője veheti át a trófeát, mivelhogy a foci mára a lányok körében is komoly népszerűségnek örvend.

Laudáció

A Boros Péter szakújságíró, a Bihar Megyei Labdarúgó Egyesület titkára által felolvasott laudációban elhangzott, hogy Kósa Tünde-Alexandra 2001. október 16-án született Nagyszalontán. Már gyermekként megszerette a focit, így nem csoda, hogy barátnőivel ellentétben ő nem babát, hanem labdát kért születésnapjára, ám a hajdúvárosban csak amatőr szinten volt lehetősége futballoznia. 2017-ben került kapcsolatba az élesdi United Bihor klubbal, mely egy év múlva le is igazolta őt, ekkor kezdődött labdarúgói pályafutása. Rövid időn belül a csapata egyik húzóemberévé vált, jó rúgótechnikája és nagy munkabírása miatt. A bajnoki meccseken sorra lőtte a gólokat, ezért a román utánpótlás-válogatott edzője is felfigyelt rá. Tavaly nyáron érettségizett a nagyszalontai Arany János Líceumban, s bár komoly tervei vannak a továbbtanulást illetően, a fociban is elszántan akarja építeni karrierjét. A labdarúgás mellett a küzdősportokban is bizonyított már, ugyanis az elmúlt tíz évben számos országos, világ- és Európa-bajnoki elsőséget szerzett karatéban. Lapunk érdeklődésére válaszolva Kósa Tünde-Alexandra elmondta, hogy kedvenc focistája, példaképe Lionel Messi, csapata pedig az FC Barcelona. Az ünnepségen az edzője, Fikuc Csaba is jelen volt, akitől megtudtuk, hogy a United Bihor a másodosztály 3. csoportjában szerepel, ebben a szezonban hivatalos mérkőzést még nem játszott. Amennyiben kellő anyagi támogatásban részesülnek, céljuk részt venni az osztályozó tornán és feljutni az élvonalba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában