kényszerváltoztatás

2021.01.11. 13:20

A csíki tűzvész miatt Nagyváradon rendezik meg a kosárlabda NL következő tornáját

A szekelyhon.ro beszámolója szerint, múlt csütörtökön este lángokban állt a csíksomlyói cigánytelep, több száz ember vált hajléktalanná. A rászorultakat a csíkszeredai sportcsarnokban szállásolták el, azért ott hosszú ideig nem rendezhetnek sporteseményeket.

„Sírva menekülő anyák és gyerekek, óbégató és elkeseredett férfiak, lángokba borult házak és gazdasági épületek, apokaliptikus, leírhatatlan látvány” – ilyen volt a csíksomlyói cigánytelepen szétterjedő tűz következménye, ami több száz embert tett hajléktalanná, írta a szekelyhon.ro portál. „Nem egy gyerek mezítláb, hiányos öltözékben, vagy épp pokrócba, nagykabátba csavarva, anyja vagy testvére kezét fogva menekült. A lakók egy része, akik még a holmijaikat mentették a tűz által még nem érintett házaikból, ágyneműket, fehérneműkkel teli ruhaszárítót, pokrócokat pakoltak ki, jobb híján a sáros földre. Volt, aki a tévét mentette, sokan a lovak, disznók miatt aggódtak, mások az ajtókon benézve ellenőrizték, hogy maradt-e még a házakban valaki, miközben a különleges rendfenntartó erők egyre kinnebb terelték őket, hogy ne akadályozzák a tűzoltók munkáját, és ne sérüljenek meg. A legtöbben, biztonságos távolságba menekülve, beletörődve nézték, hogyan emésztik fel a lángok az – immár egykori – otthonaik tetejét” – olvasható a portálon.

A helyi beszámoló szerint „az utca végére menekült nők és gyerekek tömegéhez ezt követően a férfiak is csatlakoztak, miután belátták, hogy a hatóságok már nem engedik vissza őket a tűz közelébe, és már semmit sem tehetnek a házaikért. Időközben a csíkszeredai polgármesteri hivatal helyszínre érkezett munkatársai is szervezkedni kezdtek, jelezvén, hogy a tűzkárosult családokat az Erőss Zsolt Arénába szállítják, ahol elszállásolják őket. Ezzel párhuzamosan Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere által a Facebookon közzétett felhívás következtében egyre több csíkszeredai érkezett a sportcsarnokhoz, ruhát, élelmet, teát, matracokat és ágyneműket hozva a károsultaknak. A rendkívül gyorsan kibontakozó és konkrét cselekvésben megmutatkozó összefogásnak köszönhetően a tűzkárosult családok – becslés szerint több mint kétszázan – tagjainak végül lett, ahol álomra hajtsák a fejüket.

Ezek a magyarok jó emberek, az Isten áldja meg őket – mondta egy tűzkárosult férfi. Átmenetileg megoldódott tehát a tűzkárosultak ideiglenes szállásának biztosítása, azonban a hajléktalanná vált emberek helyzetének permanens megoldásához vezető út már a következő napok – sőt, akár hetek – kihívása lesz” – olvasható a szekelyhon.ro oldalon. A sajnálatos csíksomlyói események miatt változott a férfi kosárlabda Nemzeti Liga programja is, hiszen az ötödik tornát a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában rendezték volna meg ezen a hétvégén.

A nagyváradi Városi Sportklub azonnal jelezte, hogy átvállalná a szervezést, és ebbe az érdekelt csapatok és a szövetség (FRB) is beleegyezett, így az esemény az Antonio Alexe Sportarénában rendezik meg január 14–15. között. Az ugyan tegnap még kérdéses volt, hogy a Csíkszeredai VSK együttese részt fog-e venni a megmérettetésen, viszont a FRB versenybizottsága honlapján közölte a váradi torna műsorát. Ennek megfelelően, január 14-én, csütörtökön Temesvári SCM–Csíkszeredai VSK és Nagyváradi VSK U– Foc§ani VSK összecsapásokat, míg január 15-én, pénteken Foc§ani VSK–Temesvári SCM és Nagyváradi VSK U–Csíkszeredai VSK találkozókat rendeznének a váradi sportarénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában