Sport

2020.12.28. 11:16

Novák Károly Eduárd: Importálni kell a tudást

Forrás: Eduard Novak/ Facebook

Készen áll Románia sportminiszteri feladataira Novák Károly Eduárd. A csíkszeredai paralimpiai bajnok szerdán az új román kormány beiktatásakor tette le a miniszteri esküt, és a Marosvásárhelyi Rádiónak beszélt leendő feladatairól, amelyek közül kiemelte a nemzeti sportstratégia kialakítását, akár a magyar példát követve.

„Nem az a miniszter akarok lenni, aki mindig éppen a legsürgősebb problémák után futkorászik. Lesz egy csapatom, az a feladatom, hogy azt vezessem” – mondta a Marosvásárhelyi Rádiónak adott interjújában sportminiszter, aki a minisztérium első, aktuális feladatának a zökkenőmentes olimpiai felkészülés biztosítását nevezte. „A legfőbb feladatunk az lesz, hogy kidolgozzuk Románia nemzeti sportstratégiáját. Ennek tartalmaznia kell azokat a fontos elemeket, amelyek a következő három-négy olimpiai ciklust átfedik. Törvényben kell szabályozni az edzők képzését. Meg kell határoznunk, mely sportágak fontosak, melyekben lehet igazán sikeres az ország” – emelte ki Novák Károly Eduárd. Hozzátette, a költségvetés mindig is véges lesz, tudatosan, bizonyos sportágakra koncentráltan kell felhasználni a forrásokat.

Kiemelte, ezzel nem az a célja, hogy lobbizókat gyűjtsön maga köré. „Nem politikus miniszter akarok lenni, aki mindenkivel barátkozik, aki mindenkitől ajándékot kap, inkább szidjanak meg, de húsz év múlva legyen eredmény. Drasztikus döntéseket kell hozni, ami egyes szegmenseknek nem lesz kényelmes” – szögezte le a sportember, aki a közelgő paralimpián való szereplésről sem mondott még le. A magyar sportstratégiát jó példának tekinti. Az interjút készítő Kádár Zoltán említette, hogy „Magyarországot jól ismerjük sport vonalon, tudjuk, hogy sok sportágban messze Románia előtt jár. Most, hogy magyar sportminisztere van Romániának, elképzelhető, hogy példának tekinti a magyar sportstratégiát?” „Persze, nem zárom el magam semmi jótól! A jó dolgokat le kell másolni, importálni kell a tudást, legyen szó edzőképzésről, átfogó stratégiáról. Nincs időnk a várakozásra, gyorsan kell lépni, nem veszíthetünk el egy teljes generációt” – mondta a Román Kerékpárszövetség elnöki tisztségéről mandátuma miatt lemondó miniszter. Elmondta, fontos számára az utánpótlásképzés fejlesztése, a fiatal generáció sportolási lehetőségeinek bővítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában