Nomad Archers

2020.08.04. 16:49

Országos méretű íjászversenyt rendeztek Bihar megyében

A Nagyváradi Nomad Archers SE augusztus 1-jén íjászversenyt rendezett Nagyvárad mellett a Posticum tanyáján, amelyen egy gyönyörű tó is található. A verseny a Hét Vár Erdély Kupa második fordulója, ugyanakkor a Bihar megyei íjászbajnokság második fordulója volt.

Nyolcvanhat íjász vett részt a versenyen, és nemcsak Bihar megyéből (Nomad Archers, Tenkei Sav Archery, White Lion, Székelyhídi Phoenix, Bihari Menumorut, Szalontai Hajdú Íjászok), hanem Kisjenőből, Temesvárról, Brassóból, Marosvásárhelyről, Szatmárról, sőt Suceaváról is érkeztek versenyzők. A járványhelyzet miatt (Magyarországról nem tudtak jönni versenyzők) minden érkezőnek megmérték a testhőmérsékletét, maszkot kapott és a négyfős csapatok a verseny alatt, amely 10 hektáros területen zajlott, betartották a távolságtartási szabályokat. A sportolók csigás, barebow, vadászreflex és tradicionális kategóriában szerepeltek.

A felnőtt csigás íjászok 50 méterre, FITA-célokra lőttek 12 körben, körönként hat veszszővel. Felnőtt csigás kategóriában Székely Eduárd (White Lion), míg a veteránoknál az ugyancsak White Lion csapat tagja, Székely Béla nyert. A többi kategóriának külön versenyen huszonegy célra kellett lőni, célonként három nyíllal, kivéve az aranykaró (egy nyíl) és a gyorslövés (max hat nyíl) sorozatot.

A célok között voltak technikai-ügyességi célok (kötél csengővel, lóról, mozgó cél, bhutáni, a török puta, gyorslövés), lőlapos célok (FITA, VATA, vízszintes és függőleges szemafor, 2D-s állatcélok), 2,5D-3D-s állatalakok (vaddisznó, kacsa, jegesmedve, fácán, őz, nyúl, mormota, hegyi kecske). A lőtávok 8 métertől 30 méterig váltakoztak az életkor függvényében. A verseny végén a vadászreflex, barebow-s és tradicionális íjászok 90 méteren mérték össze tudásukat a török puta célon. Az eredményhirdetés után tárgynyeremény-sorsolásra került sor, amelyen Hét Vár Erdély Kupa versenysorozat pólói és a Bruncsák Pincészet által felajánlott 2018-as borok lettek kisorsolva.

Eredmények

A 10–14 éves fiú hagyományos íj kategóriában Tóth Kristóf (Nomad Archers) nyert, Vági Vilmos (Nomad Archers) és Kovács Attila (Phoenix Székelyhíd) előtt. A 10–14 éves tradi lány kategóriában Tiriteu Vanesa Noémi nyert (Nomad Archers) két Székelyhídi Phoenix-es versenyző, Martin Ingrid és Kovács Kyra előtt. Felnőtt férfi hagyományos íj kategóriában Dacian Romi Sav (Sav Archery Tinca) nyert, a nomádos Tóth Imre és a brassói Mihai Pătraşcu (Arcasii Tarii Barsei) előtt. A felnőtt férfi barebow kategóriában Marin Darna (Bihari Menumorut) nyert, Pálfi Mátyás (Kisjenői Phoenix) és Székely Zoltán (White Lion) előtt. Felnőtt női hagyományos íj kategóriában Ridi Kinga (Nomad Archers) nyert, az ugyancsak nomádos Vági Georgia és a bihari Menumorut versenyzője, Antal Edith előtt. Felnőtt női vadászreflex kategóriában Hadi Erika (Kisjenői Phoenix) győzött Meszar Catalina (Kisjenői Phoenix) és Bucur Krisztina előtt. A felnőtt férfi ablakos íj kategóriában Ozsvar Andrei (Kisjenői Phoenix), Kálmán Levente (Kisjenői Phoenix), Ionuţ Dosa (Arcasii Cetatii) végeredmény született.
A felnőtt férfi vadászreflex íj kategóriában Florin Lupaş (Tenkei Sav Archer) nyert megelőzve Mészár Kálmánt (Kisjenői Phoenix) és Ciprian Avramot (Arcaşii Ţării Bârsei). Tiszteletreméltó férfi tradi íj kategóriában Bődi Attila (Szalontai Hajdú) nyert Pénzes Zoltán (Szalontai Hajdú) és Kovács József (Marosszéki Íjászok) előtt. A 90 méteres PUTA lövés során a tó egy kis félszigetéről, a tavon keresztül kellett meglőni a célt a másik parton. Ezt a versenyt a kisjenői Kis Nagy Zoltán nyerte meg természetes anyagú íjjal, megelőzve a vadászreflexszel és barebow-val lövőket.

Borírókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában