Kézilabda

2020.04.24. 10:45

Osztályozó formájában folytatnák és zárnák az idei pontvadászatot

Videokonferenciát, illetve rendkívüli közgyűlést tartott szerdán délután a Román Kézilabda Szövetség versenybizottsága, ahol többek között döntöttek arról, milyen dátumon legyen lebonyolítva az élvonalba jutásért kiírt osztályozó, amelyben a Nagyváradi Városi Sportklub együttese is érdekelt.

Forrás: handbalmania.ro

A jelenlegi verzió szerint – amelyről a román szövetség versenybizottságának tagjai szerdai videokonferenciájukon döntöttek – június 12–14. között rendezhetik meg a román férfi kézilabda Nemzeti Ligába jutásért kiírt osztályozó mérkőzéseit. A tervek alapján már nem rendezik meg a másodosztály hátralevő találkozóit, és a négy csoport első két helyezettje, azaz a CSU Suceava, a CS Botoşani (A csoport), a CS Medgidia, a CSM Alexandria (B csoport), a Székelyudvarhelyi Szejke, a Kolozsvári Universitatea (C csoport), a Nagyváradi VSK és a Nagyszentmiklósi Unirea (D csoport) automatikus résztvevője lenne az osztályozónak.

A nyolc indulót (amennyiben bármelyik együttes visszalép, azaz nem vállalja a tornán való részvételt, akkor a csoportjában mögötte végző együttes veheti át a helyét) két csoportra osztják, a körmérkőzések után pedig mindkét csoport első két helyezettje bejut az elődöntőbe, s annak két győztese feljut az első osztályba. Az elődöntő két vesztese újabb esélyt kap arra, hogy nemzeti ligás tagságot kapjon, mivel megmérkőzhet az élvonal tizenegyedik és tizenkettedik helyén végzett együttesekkel.

Szkeptikus az edző

A Nagyváradi VSK edzője, George Tăutu szkeptikusan nyilatkozott az új rendszerű másodosztályú bajnokság befejezéséről, a torna megrendezéséről, illetve arról, hogy valóban sikerül-e befejezni a 2019–2020-as bajnokságot. „A szövetség új ütemtervet állított fel, de sok megválaszolatlan kérdés vetődik fel. Mi történik, ha a bajnokság folytatása után valamely csapat egyik játékosa megfertőződik? Véleményem szerint az egész alakulat automatikusan karanténba kerül, és a tervezett osztályozó torna megrendezése is veszélybe kerül. Vállalja valaki azt, hogy tünetmentesen meg lehet majd rendezni júniusban az eseményt?”, tette fel a kérdést a váradi szakember, aki persze önmagának sem tudott választ adni arra, hogy megéri-e kockáztatni. Tăutu ugyanakkor aggódik a játékosok szerződése miatt is, hiszen a váradi csapat kézilabdázóinak elkötelezettsége május 31-ig szól, igaz, bevallása szerint „ez még nem is lenne olyan nagy gond, mivel a szerződéseket automatikusan meghosszabbíthatjuk a bajnokság végeztével is, természetesen, ha egyoldalúan mindkét fél beleegyezik új szerződésének feltéteteleibe” – mondta az edző.

Esélylatolgatás

Azzal kapcsolatban, hogy mennyi esélye lenne az osztályozó tornán csoportja megnyerésére, esetleg a még élvonalt érő második hely megszerzésére a nagyváradi együttesnek, Tăutu edző a következőket nyilatkozta: „ha nem lett volna ez a hosszú kényszerpihenő, száz százalékkal állítanám, hogy nem lenne ellenfelünk a tornán. Most azonban egyre nehezebb erre a kérdésre válaszolnom, mert nem tudhatom, hogy a játékosok milyen formában lesznek két-három hónap tétlenség után. Persze az sem söpörhető a szőnyeg alá, hogy az összes többi részt vevő csapat is azonos helyzetben van. Egyelőre még azt sem tudhatjuk biztosan, hogy kik lesznek az ellenfeleink. Vegyük például az A csoport első két helyén álló Suceava és Botoşani csapatát, amelyek nagy valószínűséggel nem tudják majd vállalni a szereplést. Elsősorban a Suceavára gondolok, a városra, amelyet súlyosan sújtott a koronavírus-járvány. Ha mégis megrendezik júniusban az első osztályba jutásért kiírt osztályozós tornát, akkor mi mindenképpen vállalni fogjuk, hogy ott leszünk, és mindent meg is teszünk a siker érdekében. Sok, nagy rutinnal nem rendelkező fiatal játékos alkotja a csapatunkat, de úgy vélem, képesek lennénk feljutni a legjobbak közzé. Az már más kérdés, hogy sokkal nehezebb lesz ott meg is maradni…”

A borítóképen: a Nagyváradi VSK edzője, George Tăutu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában