Járvány-behatás

2020.03.26. 10:59

Ha nem a pályán dől el a bajnoki cím sorsa, az aranyéremnek a játékosok sem örülnek

Még a koronavírus sem tudja „elvenni” a Nagyváradi Városi Sportklub kosárlabda-szakosztályától azt, amit az elmúlt tizenöt évben megszerzett. Összeállításunkban megpróbálunk visszatekinteni a csapat által elért eredményekre.

FARKAS Z. ÁDÁM

Az idei kosárlabda-szezont ugyan még nem fejezte be, de tizenöt évesnek mondhatja magát a Nagyváradi Városi Sportklub kosaras szakosztálya: a 2003-ban alakult együttest a VSK 2005-ben vette a szárnyai alá, amely abban az évben jutott fel a hazai élvonalba.

Az első két évben (2003–2005) számos problémával kellett szembenéznie a váradi kosárcsapatnak, amely gyakorlatilag helyi fiatalokra épült, ezért az elején szó sem lehetett a feljutásról. Aztán jött a mentőöv, és a „bokszzsák” együttesből, hamarosan a hazai Nemzeti Liga egyik meghatározó csapatává lépett elő a VSK. Az elmúlt tizenöt esztendőben, számba véve az összes olyan sorozatot (Nemzeti Liga, Román Kupa, Román Szuperkupa, FIBA Eurochallenge Kupa, Bajnokok Ligája, FIBA Európa-kupa), amelyben elindult, 608 mérkőzést játszott, ebből 337 meccset nyert meg, s mindössze 271- et veszített el, ami jóval 50 százalék feletti pozitív eredményt jelent. Lebontva ezt a különböző sorozatokra, így néz ki a váradiak szereplése: 22 győzelem–34 vereség a nemzetközi kupákban, 285– 214 a Nemzeti Ligában, 29–21 a Román Kupában és 1–2 a Román Szuperkupában. A VSK tizenkét alkalommal játszott döntőt valamely hazai sorozatban, négyszer a román bajnoki címért szállt harcba, ötször a Román Kupa-győzelemért járó serlegért, és háromszor a Szuper Kupáért. Négy serleget gyűjtött be, hármat a bajnoki címekért, egyet a Szuper Kupáért. Érdekesség, hogy az utóbbi években szinte midig ott volt a Román Kupa négyes döntőjében, ötször finálét is játszott, de soha nem járt szerencsével. Hogy mi lesz idén, még nagyon nehéz megjósolni, viszont egyelőre az biztos, hogy március 7-én a csapat egypontos, 89–88 arányú vereséget szenvedett Kolozsváron, ezzel visszaesett a második helyre, s amennyiben nem tudnák befejezni a pontvadászatot, könnyen megtörténhet, hogy a címvédő idén csak ezüstérmet szerez…

Találgatások

Ahogy arról tegnapi lapszámunkban a megyei labdarúgás várható jövőjéről írtunk, az nagyjából a többi Bihar megyei sportágra is érvényes, így a kosárlabdára, amelynek vezetői szerint május közepéig nem lehet arra számítani, hogy újraindulna a bajnokság. Főleg, hogy a kosárlabdában két európai fórum is próbálja megszerezni a vezetői státuszt, emiatt ennek a sportágnak európai szinten nincs igazi vezetője.

Éppen ezért minden ország maga dönti el azt, hogy már most félbeszakítja az idei pontvadászatot, és a későbbiekben nevezi meg azokat a csapatokat, amelyek a Bajnokok Ligájában, a FIBA EuroChallenge Kupában vagy az Európa-kupában indulnak. Négy-öt országban már történtek is ez irányú lépések, Romániában azonban még kivárnak.

Ezzel kapcsolatban kérdeztük meg a Városi Sportklub elnökét, a kosárlabda-szakosztály menedzserét, Șerban Serét – aki amúgy a Román Kosárlabda Szövetség vezetőségi tagja is –, várható-e, hogy hazánkban is megszakítják a bajnokságot? Sere bevallotta, hogy felmerült a bajnokság „befagyasztásának” ötlete is, de erről még semmilyen hivatalos döntés nem született. Sere szerint sportszerűtlen lenne bajnokot avatni úgy, hogy a győztes nem a pályán vívja ki az aranyérmet. Ráadásul egy így elnyert bajnoki címnek egyik csapat játékosai sem örülnének, vélekedik a menedzser. Ugyanakkor azt is elismeri, hogy előbb vagy utóbb a hazai főfórumnak is döntetnie kell, szükség lesz egy hierarchia kialakítására, mivel az európai kupákban való szereplés csak ebben a formában oldható meg. Azt Sere is nyugtázta, hogy óriási a rivalizálás a jelenleg első Kolozsvár és a címvédő Nagyvárad között, de nincs mit csináljanak, a legvégén úgy is a szövetség fog dönteni. Lehet, hogy azon az egy ponton fog eldőlni a bajnokság, amellyel Nagyvárad veszített Kolozsváron?

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában