Kosárlabda EB

2020.02.24. 18:00

Vereség a világbajnoktól: a legjobb román amerikai volt, aki Nagyváradon játszik

Vereséggel kezdte a 2021-es Európa-bajnokság utolsó selejtező szakaszát a román férfi kosárlabda-válogatott, amely csütörtökön este Kolozsváron tizenhárom ponttal kikapott a világbajnoki címvédő Spanyolországtól. A román nemzeti együttes legjobbja a Nagyváradi VSK honosított játékosa, Kris Richard volt.

Nincs mit szépítgetni, a spanyol kosarasok annak ellenére nyertek, hogy a második számú csapatukkal érkeztek Kolozsvárra, az NBA-ben és az Euroligában játszó játékosaikat ugyanis „tartalékolták”. Ennek ellenére versenyképes gárdát alkottak a vendégek, akik végig vezettek, a házigazda pedig csak futott az eredmény után, de nem volt esélye „el is kapni azt”. A román együttes bővített keretébe két honosított, és Nagyváradon szereplő játékos is meghívót kapott, de az európai szövetség szabályzata értelmében csak egyet lehet felírni a meccslistára, Tudor Costescu szövetségi kapitány pedig Kris Richard szerepeltetése mellett döntött. Nem tévedett, hiszen Kris az együttes legjobbja volt, még akkor is, ha nem ő szerezte a legtöbb pontot! Európa-bajnoki selejtező, A csoport, 1. forduló: Románia–Spanyolország 71–84 (18–21, 16–23, 19–20, 18–20). A csoport másik találkozóján Lengyelország hazai pályán 75–71 arányú vereséget szenvedett Izraeltől, amely ma a második fordulóban Romániát fogadja. A csoportból az első három helyezett kvalifikálja magát a jövő évi kontinenstornára, amelyet négy országban, Olaszországban, Németországban, Csehországban és Grúziában rendeznek meg. Pontszerzők, ROMÁNIA: Emanuel Cățe (19), Kris Richard (14), Tudor Gheorghe (9), Dragoș Diculescu (8), Radu Paliciuc (7), Oláh Sándor (5), Radu Vîrnă, Lucas Tohătan, Bogdan Popa (3-3). OLASZORSZÁG: D. Diez (21), S. Saiz (17), D. Brizuela (10), S. Yusta, R. San Miguel, F. Bassas (6-6), X. Rabaseda, V. Arteaga (5-5), J. Beiran, C. Alocen (3-3), X. Lopez-Arostegui (2).

Legyőzték a címvédőt!

Az F csoportban érdekelt magyar válogatott végletekig kiélezett csatában 77–75 arányban győzött az Európa-bajnoki címvédő Szlovénia ellen Szombathelyen. Noha voltak pillanatok, amikor a magyarok hátvédjei szenvedtek, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány mégsem bontotta meg a kilencfős rotációt. És igaza volt! A magyarok szenzációs negyedik negyeddel a maguk javára fordították az összecsapást, és 77–75-re legyőzték az Eb-címvédő Szlovéniát, amelynek aktuális keretéből öt játékos is tagja volt a 2017-es kontinensviadalt megnyerő együttesnek. Allen Rosco, a magyarok honosított játékosa, aki a japán másodosztályból a hátán vitte végig a csapatot a nehézségeken, karrierje eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta magyar címeres mezben, hogy aztán a záró felvonásban a korábbiaknál is nagyobb segítséget nyújtson neki Keller, Váradi, Perl, no meg Vojvoda, aki ennek a seregnek a mindenkori vezére. A csoport másik meccsén: Ausztria–Ukrajna 73–88.

Borítóképünkön: Kris Richard

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában