Helyi sport

2019.12.17. 18:38

Csak Nes(z) nélkül!

Szinte láthatatlanok mikor megérkeznek, halk léptekkel mennek ki a pályára, aztán az ellenfél már csak akkor ébred fel, amikor az izraeli csapat – pontszámaikat tekintve – már a látóhatáron kívül van. Szurkolóik szerint ez a jellemző a Ironi Nes Ziona kosárcsapatára. Ilyen kvalitású ellenfél vár ma a váradiakra a FIBA Európa-kupa-mérkőzésen.

Farkas. Sz. Zoltán

Másodszor fogad a Nagyváradi VSK U, illetve láthat a helyi szurkolósereg izraeli férfi kosárlabda együttest az Antonio Alexe Sportarénában. Az első csapat a Maccabi Rishon LeZion volt még a 2016/17-es Bajnokok Ligája idényben. Akkor megosztozkodtak a győzelmeken az együttesek, az izraeliek odahaza 69–56-ra nyertek, a visszavágón viszont a váradiak diadalmaskodtak 69–64 arányban.

A mai ellenfél nagyon fiatal együttes, alig töltötte be a 14. életévét, hiszen 2005-ben alapították, a klubszínek a kék és a fehér. A Nez Zionai alakulat a Lev Hamoshava Sportarénában vívja hazai mérkőzéseit, amelynek befogadó képessége 1.200 fő. Legrégebbi játékosa, egyben csapatkapitánya a már tíz esztendeje az Ironit erősítő Tal Dunne. Négy amerikai idegenlégiósuk van, név szerint Corey Fisher, Jeremy Hollowell, Jeff Withey és Daequan Cook, közülük a legismertebb Cook „kapitány”, aki hat évet töltött el a világ legjobb bajnokságának tartott Észak-Amerikai NBA-ben, ahol 2009-ben megnyerte az All Star Gála során megrendezett hárompontos dobóversenyt! Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy az izraeli bajnokságban szereplő csapatok 12-es listáján legalább hét hazainak kell szerepelnie, az már más lapra tartozik, hogy a jó kosarasok azonnal izraeli állampolgárságot kapnak, ha bizonyítani tudják, hogy valamelyik felmenője zsidó volt… Szót érdemel még a házi kedvenc Raviv Limonad, aki a legjobb izraeli játékos az Ironiban, mellette csapattag még Tal Dunne, Raviv Pitshon, Lior Carreira, Ido Shabat, Golan Gutt és Eidan Alber.

Élő közvetítés

A sorozat első csoportkörében az Ironi nem szenvedett vereséget, a Nadav Zilberstein által edzett izraeli gárda ugyanis egyaránt oda-vissza győzte le a ciprusi Keravnost és a holland Zwollet, és egy alkalommal az osztrák Kapfenberget. Utóbbit azért csak egyszer, mert az akkoriban kialakult arab–izraeli konfliktus miatt az osztrák együttes nem vállalta a kiutazást.

A Nagyváradi VSK U–Ironi Nes Ziona mérkőzést kedden 19:00 órától rendezik az Antonio Alexe Sportarénában, amit a Digi TV élőben közvetít. A csoport másik meccsén a Cmoki Minszk 18:00 órától fogadja a Kolozsvári U BT együttesét.

 

(Borítókép: FIBA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában