Euro Foto Art

2022.12.18. 14:03

Három fotókiállítást nyitottak a román parlamentben

Forrás: Euro Foto Art

Erdon-összeállítás

A román parlament adott otthont december 15-én, csütörtökön a Romániai Summit Agro 25. évfordulójának szentelt rendkívüli eseménynek, amelyen a Summit Agro több mint 300 hazai és külföldi partnere, romániai fotósok és fővárosi vendégek vettek részt. 

Az évfordulós rendezvény a parlament C. A. Rosetti termében kezdődött a román, bolgár és moldovai Agro Summit elnöke, dr. Patricia Maria Știrbu köszöntésével. Az esemény házigazdája köszönetet mondott Hiroshi Ueda japán nagykövetnek, amiért személyes jelenlétével megtisztelte ezt az eseményt, és a Japán és Románia közötti stratégiai partnerség fejlesztéséért. „Tavaly Japán és Románia a diplomáciai kapcsolatok 100 éves fennállását ünnepelte. Ez az év az első a következő 100 esztendőből, és nagy örömömre szolgál, hogy a Romániai Summit Agro 25. évfordulóját ünnepelhetjük. Ezen túlmenően a két ország jelenleg arról tárgyal, hogyan lehetne a kétoldalú kapcsolatokat stratégiai partnerséggé alakítani. A gazdaság fontos tényező lesz ebben, és remélem, hogy a Romániai Summit Agro tevékenységei továbbra is nagyban hozzájárulnak majd a Japán és Románia közötti kapcsolatok erősítéséhez, különösen a mezőgazdasági ágazatban” – mondta a japán diplomata. 

Biró Rozália, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület tiszteletbeli tagja örömét fejezte ki a kiállítások megszervezéséért, kiemelve, hogy a Summit Agroval való partnerség révén „híd épül, amely összeköti a kultúrát a gazdasági szférával, és növeli a pillanat jelentőségét egy átlagos kiállítás dimenzióin túl”. A továbbiakban méltatta Tóth István fotóművész munkásságát, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját és 50 éves művészi tevékenységét. 

A megnyitón Ioan Cupşa, a képviselőház jogi bizottságának alelnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Ugyanakkor beszédet mondott Tóth István, a három kiállítás kurátora is, aki elmondta, a nemzetközi évfordulós tárlat különleges, egy éve tartó együttműködés eredménye. Ezt követően került sor a meghívott kiállítók (Gheorghe Botoman, Elena Biianu és Klaus Fabriţius) díjátadó ünnepségére. A rendezvény végén a két házigazda, Patricia Maria Știrbu és Tóth István átadta a nemzetközi verseny díjait és érmeit. A jubileumi rendezvény zenei programját Thurzó Sándor József hegedűművész, a Duo Sole Fide képviselője szolgáltatta. 

A jubileumi program a Stephany Dance Academy Sporttáncklub Egyesület párosa által bemutatott műsorral zárult. A román parlamentben berendezett kiállítások az év végéig látogathatók.

Az ünnepélyes tárlatnyitót élőben közvetítették Facebookon, ez utólag is megtekinthető.

Fotó: Euro Foto Art

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!