Koncertsorozat

2022.08.12. 15:40

Szombaton kezdődik a Nagyvárad Hangjai Fesztivál

Erős programmal indít az első alkalommal megszervezett Nagyvárad Hangjai – Sounds of Oradea Fesztivál, amely augusztus 13–15. között zajlik városunkban. Mindhárom nap 21 órától egyedi előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők a Szent László téren.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Nagyon változatos és rendkívül igényes programot állítottak össze a szervezők az első Nagyvárad Hangjai – Sounds of Oradea Fesztiválra, melynek művészeti igazgatója David Giménez Carreras karmester, aki a fesztivál idején kétszer is színpadra áll. Éppen az első próbákról érkeztek a fesztivált indító előadás meghívott előadói pénteken a Visit Oradea Egyesület által szervezett sajtótájékoztatóra a váradi Darvas-La Roche házba. David Giménez Carreras mellett jelen volt, Philippe Quint hegedűművész és Kiera Chaplin, Charlie Chaplin unokája is, velük Alina Toie a Visit Oradea Egyesület főigazgatója beszélgetett. David Giménez Carreras kifejtette, hogy büszke amiért ilyen minőségi programot tudtak összeállítani, ilyen rövid idő alatt. „Már egy próba után is azt tudom mondani, hogy a Nagyváradi Filharmónia zenekara csodás munkát végez és remekül szól” - tette hozzá.

Chaplin mosolya

Philippe Quint

A nyári zenei fesztivál első estjén, augusztus 13-án Chaplin mosolya címmel a közönség különleges multimédiás koncertet tekinthet meg, amelyen Chaplin-szerzemények fognak felcsendülni, miközben a kivetítőkön Chaplin-filmekből fognak részleteket sugározni. Philippe Quint, az egyik leginnovatívabb kortárs hegedűművész, az est szólistája az előadásról osztott meg részleteket. Kiemelte, hogy első alkalommal jár Romániában, így Nagyváradon is, és megtiszteltetésnek érzi, hogy az általa összeállított műsorral nyitják meg a fesztivált. Öt éve dolgozik a speciális multimédiás koncerten, a világ számos részén bemutatták már, mégis lesz néhány olyan momentum a váradi előadásban, ami premiernek számít. A pandémia miatt sok helyre még nem jutott el a koncerttel. Örömét fejezte ki, hogy már szabadabban lehet utazni, és hogy a közönség előtt élőben lehet szerepelni. A Chaplin-est ötletével kapcsolatban elmondta, hogy 2016-ban fedezett fel néhány Chaplin-dalt, majd továbbiak után is kutatott, ezeket átírta hegedűre és zongorára, és így már megvolt a váz, amire a történeteket, a fotókat, a filmrészleteket fel lehetett fűzni. Végtelenül örült, mikor végül Kiera Chaplin, a színész unokája is csatlakozott a csapathoz és segítette a munkát. Kiera Chaplin vezetésével egy alkalommal a legendás nevettető múzeummá alakított svájci házába is eljutott, ahol kivételesen kézbe foghatta Chaplin hegedűjét és játszhatott a zongoráján is. 

Kiera Chaplin

Kiera Chaplin elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy nagyzenekari kísérettel látja a koncertet. Az est során történeteket, eseményeket, kevésbé ismert momentumokat oszt meg a közönséggel a Chaplin családról és nagyapjáról. A műsor összeállításához rengeteg kutatásra volt szükség, és ezek még számára is tartogattak újdonságokat a nagyapjáról. A Chaplin-est során garantáltan sok mindent megtudhatnak a váradiak, ami eddig rejtve volt a színész-rendezőről és több meglepetésre is számíthatnak. „Negyvenöt éve, hogy Charlie Chaplin itthagyott minket, de még mindig tanulhatunk újat róla, munkájáról. Annak ellenére, hogy személyesen nem ismertem a nagyapámat, jelen van az életemben, sok mindent megtudhattam róla a család elbeszéléseiből, a filmjeiből, a visszaemlékezésekből. Mivel annyira szenvedélyesen szerette munkáját, gyermekeinek is azt tanította, hogy mindegy, hogy mihez kezdenek az életben, de azt szenvedéllyel csinálják” – zárta szavait Kiera Chaplin.

Flamenco és opera

David Giménez Carreras

David Giménez Carreras a továbbiakban a fesztivál másik két estjének programjáról beszélt. Vasárnap a spanyol tánc világával ismerkedhet meg a váradi közönség. Spanyolország egyik legjobb fiatal flamencotáncosnője, Olga Llorente lép színpadra két táncos, két gitáros és egy ütős kíséretében. A flamenco Dél-Spanyolországból származik, a zenéjével és a tánccal bármilyen érzést ki lehet fejezni, ebben nem csak a mozgás, hanem a hangszerek és a ruhák is segítenek. A fesztivál zárórendezvénye az opera és a Broadway világába kalauzol. Ezúttal is a váradi filharmonikusok lépnek színpadra a fesztivál művészeti igazgatójának irányítása alatt, méghozzá nem is akárkinek a társaságában: Charles Castronovo, generációjának kiemelkedő lírikus tenorja fog énekelni a Szent László téren. Partnere ezen az esten Diana Țugui, a nemzetközi színtéren is jegyzett szopránénekesnő lesz, akivel klasszikus operaáriákat, operetteket és musical betétdalokat fognak énekelni. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!