SzFE

2022.08.12. 10:59

A Szigligeti Színházba látogattak a színésztanoncok

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Nyári Akadémiájának mintegy száz résztvevője, budapesti és kaposvári színművészet szakos hallgatók és az egyetem oktatói látogattak el szerdán a nagyváradi Szigligeti Színházba. Köztük volt Szabó K. István, a Szigligeti Társulat korábbi művészeti vezetője, illetve Vidnyánszky Attila, a budapesti Színház- és Filmművészetért Alapítvány elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is.
A debreceni főhadiszállással rendelkező gólyatábor keretében idelátogatott fiatalok számos kiránduláson és szakmai műhelyfoglalkozáson vesznek részt a második alkalommal megszervezett Nyári Akadémián. Mint Bódor Edittől, a debreceni polgármesteri kabinetiroda egyházakért és határon túli magyar közösségekért felelős referensétől megtudtuk, a programok szervezői, az oktatók nagyon fontosnak tartják az ilyen és ehhez hasonló látogatásokat, hogy a hallgatók megismerkedjenek azokkal az intézményekkel, amelyek közül valamelyik később a munkahelyük lehet, ugyanakkor mindez szakmai fejlődésük szempontjából is fontos.

 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy párhuzamosan azzal, hogy a diákok elkezdik a tanulást az egyetemen, ismerjék is meg azt a világot, ahova ők majd menni fognak dolgozni, ahol majd az adott közösséget szolgálni fogják. Azt a közösséget, amely eltartja őket, várja vissza, és megteremti a lehetőségét, hogy egy csodálatos színházi struktúra működjön. (…) Fájóan konstatáltam, hogy bezárkózunk, sötét termekbe, szobákba, ahelyett, hogy az élettel találkoznánk. Ezért az elsősök, amikor bejutnak a színművészeti egyetemre, eljönnek egy hétre, nyolc napra Debrecenbe, de ugyanúgy mennek majd Kassai Lajoshoz Kaposmérőre, de Böjte Csabánál is volt az első évfolyam. Ha már itt vagyunk Debrecenben, nagyrészt Bódor Editnek köszönhetően született az ötlet, hogy jöjjünk át ide is, hiszen itt van karnyújtásnyira egy hatalmas magyar kulturális hagyományokkal bíró város” – fogalmazott Vidnyánszky Attila, hozzátéve, egy kulturális tér vagyunk, és ezt a tudatot kell erősítenünk. „Azt tudom mondani, hogy a határon túli színházak, hisz én is határon túli színházban nevelkedtem, egy különleges adottsággal bírnak. Egyrészt ott a kisebbségi lét okozta nehézség, annak minden baja, fájdalma és keserűsége, másrészt pedig egy másik kultúrával való folyamatos találkozás, párbeszéd. A magyar nemzet legfontosabb, legjelentősebb szellemi emberei mindig azt mondták, hogy ami jó a világban, azt hozzuk, vegyük át, tanuljuk meg. Ebből adódóan nagyon izgalmas volt, marad és lesz is mindig a külhoni területeken működő színházi élet” – mondta a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

 

A csoport a színház mellett ellátogatott az Ady Endre Emlékmúzeumba is, az ebédet pedig a római katolikus püspöki palotában fogyasztották el Böcskei László püspök meghívására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!