Előadás

2021.02.26. 16:52

Művész a fal mögött – táncelőadás

Ismét elérkeztek Nagyváradra a Nemzeti Kulturális Alap – Imre Zoltán Program nyertesei. Vasárnap este a Szigligeti Stúdióban az egri Egyed Bea egyéni előadását tekinthette meg a nagyérdemű, mely előadásban közreműködött Fekete Ádám, illetve Kis Judit látvány- és jelmeztervező, Szabó-Tarr Bernadett (zene), Payer Ferenc (fény), és a szakmai konzultáns: Hegymegi Máté.

Pikó Stefánia

A 2017-ben először meghirdetett Imre Zoltán Program célja a fiatal táncművészek támogatása, hozzásegítése a pályájukon való előrejutáshoz és fejlődéshez, ahhoz, hogy akár nemzetközi színterekre is eljussanak. Bár volt olyan év, amikor többen voltak, idén ketten nyertek támogatást első saját előadásaik megvalósítására. Egyed Bea, aki a hétvégén mutatta be itt The Dark Night of the Soul című produkcióját, 1.800.000 forintot nyert, a budapesti Várnagy Kristóf pedig 2.100.000 forintot. Az előadások bemutatóinak határon túli helyszíne ismereteink szerint kizárólag Nagyvárad.

Az egri táncművész humorral lazított, bár összességében nyomasztó hangulatú előadása állítólag, azaz saját vallomása szerint semmiről sem szólt, semmire nem akarta kifuttatni, de joggal merül fel a kérdés, hogy hiszünk-e a főszereplő vallomásának, aki végső soron, minden mondanivalójával együtt, a darab része. Ha nem hiszünk neki, akkor elmondhatjuk, hogy az előadásban egy művészt látunk, és azt, hogyan éli meg vívódásait Keresztes Szent János: A lélek sötét éjszakája című művének tükrében. Kinek, minek kell megfelelni, mi az, hogy önazonosság, mi az, hogy aktuális, egyáltalán mi az, hogy a szakma – ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel, a nézőben pedig, amikor a táncos a lyukacsos fal mögött táncol, az, hogy milyen lehet az, amit a művészek sosem mutatnak meg magukból a nagyközönség előtt, és vajon tényleg minden alkotó a szerinte legkiválóbb kreálmányait megtartja magának?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!