Könyvbemutató

2020.07.27. 09:34

Ozsváth Zsuzsa: Előző részek kötetbemutató

Az Ady Endre Emlékmúzeum teraszán újra összegyűlt az irodalomkedvelő, kíváncsi közönség, hogy részt vegyen az Élő Várad újabb kötetbemutatóján. Ozsváth Zsuzsa, nagyváradi költő, író, képzőművész a Fiatal Írók Szövetségének tagja mutathatta meg első verseskötetét, melyről Tasnádi-Sáhy Péterrel (rendező, dramaturg, a Várad folyóirat szerkesztője) beszélgetett.

Pikó Stefánia

A rendőrség és bíróság között, a kis teraszon két tucat ember üldögélt maszkban, mögöttük szendvicsek, előttük egy sztaniolkoronás ifjú hölgy, mellette a korlátra aggatva egy trikó „Valakinek a terapeutája mindent tud rólad” felirattal. A koronás lánnyal egy férfi beszélget, mikrofont használnak, a mellettük lévő nagy hangfal pedig mindenféle színekben villog, miközben beszélnek. A hátuknál a korláton néha felkapaszkodik egy kisgyerek, hatalmas szemekkel bámulja Ozsváth Zsuzsát, aki épp az egyik versét olvassa fel. Ki tudja, a Nyugatos és Holnapos szerzők vajon hogyan képzelték el a magyar irodalmi élet jövőjét, de akárhogyan is, annak biztosan nagyon örülnek most, ha látják, hogy még 2020-ban is vannak nagyváradi költőink, művészeink, akik egész szépen életben tartják, mozgásban tartják itt a magyar irodalmat. Sokan sétáltak el a múzeum előtt, civilek, rendőrtisztek, senki nem kötekedett, inkább az látszott rajtuk, hogy próbálják értelmezni az egész jelenetet, mi történik itt, miért ül ott egy sztaniolkoronával a fején egy lány, és miért figyel rá mindenki.

Nem a szavak embere – mondhatnánk, hiszen előfordult, hogy picit nehezére esett megfogalmazni a válaszokat, de hogyan is mondhatnánk ezt valakire, aki épp most mutatja be debüt kötetét?! Minden esetre, le sem tagadhatná, hogy képzőművész, hogy az alkotás révén, verseken, szövegeken és képeken keresztül tudja legjobban kifejezni önmagát, úgyhogy, aki kíváncsi rá, a legjobban a munkáin keresztül ismerheti meg. A munkáin keresztül, amelyekről, a Kemenes Henriette verseivel együtt, Tasnádi-Sáhy Péter úgy fogalmazott, hogy hiányzik, jobban mondva egyszerűen csak nincs bennük az a lázadás, ami mondjuk néhány évtizeddel ezelőtt jellemző volt a fiatal költőkre. Ozsváth Zsuzsa ezt azzal magyarázta, hogy szerinte a lázadás valamennyire gyerekes dolog, egyszer mindenkinek ki kell nőnie belőle, és a megértésre való törekvés fontosabb volna. Mikor T.-S. P. arról kérdezte, hogy áll a pesszimizmussal, a fiatal költő elmondta, ő úgy látja, a világon vannak azért szép és jó dolgok is (ezért sem érzi szükségét a folytonos lázadásra), az embernek pedig kutyakötelessége folyamatosan keresni ezeket. Közben elárulta azt is, miért van a fején korona. Ha nem egy ilyen alkalmon, akkor mikor legyen az ember király? – kérdezte. Miért ne vetíthetnénk ki néha a képzeletünket valamelyest a valóságba is?! Így már teljesen érthető volt, és a tömegben valaki azt súgta a mellette ülőnek, egyszer majd ő is ilyen merész lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!