Kultúra

2020.05.25. 08:35

Újranyílt a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum is

Ciucur Losonczi Antonius

Május 24, vasárnap délig a május 22-i megnyitás óta senki se kereste fel az Ady Endre Emlékmúzeumot – tájékoztatta portálunkat Szamos Mariann múzeumőr. Hozzátette: ennek talán az is lehet az oka, hogy az emberek még félnek kimozdulni, akik pedig a piacokat és bevásárlóközpontokat rohamozzák meg, ők ritkán szoktak kiállításokra járni. Ráadásul az Ady-emlékmúzeumot sok turista szokta felkeresni, az idegenforgalom pedig még nem indulhatott be. Az általa képviselt intézmény egyébként kedden, csütörtökön és szombaton 10–15, szerdán, pénteken és vasárnap 10–14, illetve 16–18 óra között látogatható, hétfőn zárva van.

Az az állandó kiállítás tekinthető meg, mely még február végén nyílt meg, a Bihar Megyei Tanács, a Körösvidéki Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete partneri együttműködésében. Mivel egy kis térben kellett berendezni a kiállítást, nem volt arra mód, hogy Ady teljes pályaképét tárják a látogatók elé. Ezért főleg a Váradhoz köthető dolgokra koncentráltak, úgymint a költő és a város kapcsolata, illetve az a nagyívű szerelem, amely szintén e városhoz köti őt: a Brüll Adéllal való megismerkedése, és az ebből, sok viszontagsággal, örömmel és még több hányattatással járó viszonyból származó nagyszabású versciklusok. Ugyanakkor az életrajzot is belefűzték a kettőjük kapcsolatába, valamint más olyan szerelmekről is tudósít a tárlat, melyek szintén itt szövődtek, mélyültek el, vagy csak plátói formában nyilvánultak meg. Vannak érintőképernyők is, melyek segítségével Ady kapcsolati hálójába tekinthetünk bele, megismerhetjük azt a sokrétű baráti és személyes ismeretségi szálat, ami őt idekötötte. Tulajdonképpen egy képzeletbeli sétát tehetünk azokon a helyszíneken, ahol Ady is megfordult Nagyváradon. Emellett egy film is pereg, illetve az érdeklődők fülhallgatók segítségével versekbe hallgathatnak bele neves színművészek előadásában, magyarul és románul. A fiatalok számára talán a legérdekesebb az a „versfoltozó” játék, ahol egy-egy Ady vers előhívása után a szavak szétszóródnak, és a látogató a saját tudása, képzelete, Ady-ismerete vagy nem ismerete függvényében a helyükre tudja rakni ezeket. A látvány és a hangulat fokozása érdekében egy kávéházat is berendeztek, illetve megcsináltatták Ady kalapjának a másolatát, arra utalva, hogy a költő valahogy mindig úton volt, ingázott a városok közt, és sose tudott egy stabil pontra lelni a lelkében.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!