Színház

2020.05.13. 09:49

Czvikker Katalin: Most még inkább szükségünk van a közös élményekre

Május 15-étől újraindul az alkotói munka a Bihar megyei kulturális intézményekben, így a térség legnagyobb magyar nyelvű színházában is. A sokrétű tevékenységgel rendelkező Szigligeti Színház előtt álló időszakról Czvikker Katalin főigazgatót kérdeztük.

Fotó: Alexandru Nitescu

Biró Árpád Levente

– Ahogy azt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke már korábban, a Bihari Naplónak adott interjújában jelezte, május 15-étől újraindul a munka a Bihar megyei kulturális intézményekben. Mit jelent ez a gyakorlatban a Szigligeti Színház számára?

– Április közepén csaknem 130 munkatársunkat – köztük színészeinket, bábszínészeinket és táncosainkat is – kényszerszabadságra küldtük, ami azt jelentette, hogy a létezéshez elengedhetetlen alapteendőkön kívül a színházi munka teljesen leállt. A közönség ebből nem sokat vehetett észre, hiszen újabb és újabb tartalmakkal vártuk képernyő elé őket. Május 15-étől fokozatosan, az egészségügyi előírások szem előtt tartásával indítjuk újra a munkát a Szigligeti Színházban. Minden munkacsoportnak jól meghatározott feladat jut, újraindulnak például a próbák is. Arra összpontosítunk tehát, hogy minden szempontból felkészüljünk arra, hogy amikor azt a rendelkezések is lehetővé teszik, a lehető legmegfelelőbb körülmények között tudjunk majd nézőket fogadni.

– Melyek a prioritások ebben az időszakban?

– Munkatársaink védelme és a közönséggel való kapcsolattartás most is, mint mindig, prioritást jelentenek számunkra. Rendkívül nehéz időszak ez mindannyiunk számára, ám hiszünk abban, hogy a nehézségben még inkább szükség van az olyan élményekre és gesztusokra, amelyek közösségünk összetartozását hangsúlyozzák. Éppen ezért fontos számunkra, hogy nézőink hűségét a nehéz körülmények között is megháláljuk. A Szigligeti Színház közössége oszlopos tagjainak, bérleteseinknek még az évad elején ígéretet tettünk, és bár egyelőre a velük való személyes találkozás ezt nem teszi lehetővé, de a lehetőségekhez mérten részben szeretnénk eleget tenni vállalásainknak.

– Mire gondol pontosan?

– Munkatársainkkal és partnereinkkel azon dolgozunk, hogy az elkövetkező időszakban olyan online platformot alakítsunk ki, ahol bérleteseink, bérletkártyájukon található egyedi azonosítójukkal, meg tudják tekinteni társulataink elmaradt előadásainak felvételeit. Nagyon fontos számunkra a bérletes közönség jelenléte, ezért ilyen formában kívánjuk az ő érdeklődésüket megtartani. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a lehetőség nem pótolja a színházi előadások varázsát, mégis bátorítjuk nézőinket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Ezzel egy időben felhívjuk a bérlettel nem rendelkező színházbarátok figyelmét is, hogy egy szimbolikus jegyár ellenében tekintsék meg az online közzétett előadásokat, így lehetőségük nyílik arra is, hogy a jelentős bevételkieséssel küszködő társulatainkat támogassák.

– Milyen előadások és mikor kerülnek műsorra ebben az időszakban?

– Az első szakaszban azokkal a pedagógusokkal és oktatási intézményekkel egyeztettünk, akik kisiskolás bérletes csoportjainkat koordinálják. Nagyon örültek a felkeresésnek, és élni kívánnak a felajánlott lehetőséggel, annál is inkább, mert így élményszerűbbé tudjuk tenni a digitális oktatást is. Május 20–23. között a Lilliput Társulat két előadását tekinthetik meg az érdeklődők – ezek a János vitéz, valamint A csodálatos kalucsni című bábjátékok lesznek. Mindkét előadás szerepel a kisiskolásoknak szóló Tabéry Géza-bérletben, így ők ezt ingyen tekinthetik meg. Ugyanakkor, a minket támogatni kívánók egy szimbolikus, 6 lejes áron válthatnak jegyet az online vetített gyermekelőadásokra. A Nagyvárad Táncegyüttes két időszakban, május 27–30., valamint június 3–6. között is elérhetővé teszi Aranyos szegelet, valamint Amikor a pásztor című táncelőadásait; a támogatói jegyek 11 lejes áron válnak elérhetőkké. A Szigligeti Társulat A Schroffenstein család című produkciójának felvételeit szintén május 27–30., valamint június 3–6. között tekinthetik meg az érdeklődők, 16 lejes támogatói jegyet vásárolva. Ez utóbbi vetítés esetében román nyelvű feliratot is biztosítunk.

– Milyen platformon lehet majd ezeket az előadásokat elérni?

– A szóban forgó előadásokat az online jegyértékesítő felületünket is működtető Eventim.ro oldalon lehet majd elérni, meghatározott ideig. A közvetítésekről, ezek hozzáféréséről, valamint a támogatói jegyek vásárlásáról széleskörű tájékoztató kampányt indítunk Otthon-páholy néven, amelyet a sajtóban, a www.szigligeti.ro weboldalon, illetve a Szigligeti Színház társulatainak közösségimédia-felületein követhetnek az érdeklődők. Ezen kívül munkatársaink az elkövetkező hetekben csoportos és egyéni felnőtt bérlettel rendelkező nézőinket is felkeresik, és részletes tájékoztatást nyújtanak erről a lehetőségről. Bízom benne, hogy olyanok is csatlakoznak ehhez a támogatói kampányhoz, akik messzire szakadtak Nagyváradról, de szívesen gondolnak vissza a nagyváradi teátrumra, valamint, akiknek a földrajzi távolság miatt nincs lehetőségük ideutazni, de érdeklődnek az idén 120. évadát ünneplő kőszínház előadásai iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!