Csokonaitól

2020.02.15. 10:53

Vidám előadás a Kiss Stúdióban

Igazi télűző, vidám előadás részesei lehettek azok, akik szerda este betértek a nagyváradi Kiss Stúdióba: Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek Csokonai Vitéz Mihály verseiből összeállított produkcióval kedveskedtek a közönségnek.

János Piroska

A farsangi időszak bohókás hangulatát idézték meg szerda este a Kiss Stúdióban, amelybe még az is belefért, hogy kis időre felcserélődtek a férfi-nő szerepek. Hallhattuk a trágár kifejezéseket sem mellőző A borital mellett c. „bormámoros” verset, de az epekedő Lilla-versek mellett elhangzottak a Tartózkodó kérelem (A hatalmas szerelemnek megemésztő tüze bánt...) és Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz alkotások is. Kuriózumnak számított a költő Futtába készűlt versecskék egyik darabja, amelyben a megszólaló a Hegyközkovácsi fele vezető út iránt érdeklődik: „Hallá kend, Bácsi, van-e még jó messze Kovácsi? / Szent Pál sánta lova még mehet arra, tova. / Erre Bihar; menjen, de elébb lova jól kipihenjen, / Merre diófa-határ láttatik, arra Csatár. / A hegyek aljában... ... gázolja magában / Erre kövesse szagát: várja Kovácsi magát.” Részlet hangzott el ugyanakkor Csokonai Dorottya vagyis A dámák diadalma a fársángon című vígeposzából, amely 1804-ben Nagyváradon jelent meg nyomtatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!