Thália Stúdió

2020.02.24. 15:00

Egy amerikai magyar színház története

A Los Angelesben 25 évig működő Thália Stúdió történetébe nyerhettek betekintést azok, akik péntek este betértek a nemrég szintén 25. életévét töltő nagyváradi Kiss Stúdióba. Óvári Óss Enikővel Kiss Törék Ildikó beszélgetett.

János Piroska

Nem is a tavaly megjelent Életem, Thália című könyvvel, inkább a benne bemutatott Thália Stúdió, a Los Angeles-i magyar színjátszókör negyedszázados történetével ismerkedhetett meg a közönség péntek este a Kiss Stúdóban. A könyv szerzőjét, egyben a Thália Stúdió alapítóját, Óvári Óss Enikőt Kiss Törék Ildikó kérdezte. Óvári Óss Enikő és Varga Tibor 1977-ben hagyták el Nagyváradot és mentek ki az Egyesült Államokba új életet kezdeni. Óvári Óss Enikő elmondása szerint becsukták maguk mögött a színészet ajtaját, ő kozmetikusként, férje pincérként kezdett el dolgozni, hat hét alatt állást, autót, lakást szereztek. Kezdetben felléptek templomi ünnepségeken, amelyekért nem vettek el honoráriumot. 1986-ban Borvető János szereplőket keresett a Bánk bánra, Melinda szerepére Óvári Óss Enikőt kérte fel, ezt követően ismerkedtek meg az ottani színészmaggal. Következő előadásuk a Nem élhetek muzsikaszó nélkül volt, amit Óvári Óss Enikő rendezett, elmondása szerint ettől számítja a Thália Stúdió megszületését, amit hivatalosan 1987-ben alapítottak meg. Az említett előadás közönségének száma elérte az 1200 személyt. Elhangzott: a színjátszókör tagjai heti két alkalommal, munka után este fél nyolctól próbáltak, az előadás után kapott 70 dollár inkább a benzinköltség támogatását jelentette. Egy évben egy-két bemutatót tartottak, az előadásokkal kétszer-háromszor léptek színpadra. A stúdió nonprofittá válása után az adományokból fedezni tudták a terembérlést, a színjátszókör negyedszázados történelmét így is a mindennel való versenyfutás jellemezte – hangzott el. A Thália Stúdió váradi vonatkozásai közé sorolható a Szombati Gille Ottó által rendezett Fatornyok, illetve a Hajdú Gézával közösen rendezett Szép Ernő-darab, a Kávécsarnok és tűzoltó. Utolsó előadásuk a Csak nőkről és csak férfiakról volt. Óvári Óss Enikő 2009-ben Magyarországra költözött, elmondása szerint, bár nem nagyváradi, „anyaszínházának” a váradit tartja.

A beszélgetés során Kiss Törék Ildikó elmondta: lassan elkészül a Pável utcai színészmúzeum két terme, ahol majd a kiállítási tárgyak mellett régi felvételeket is lejátszanak, reményei szerint köztük talán a Thália Stúdió előadásainak felvételeit is.

 

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!