Jubileum

2020.02.14. 09:28

Egész évadban ünnepel a nagyváradi Lilliput Társulat

A csodálatos kalucsni című bábelőadás bemutatójával kezdi meg hetven éves jubileumi ünnepségsorozatát a nagyváradi Lilliput Társulat.

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Pap István

1950. február 19-én volt az első hivatalos bábszínházi előadás Nagyváradon. Az azóta eltelt hetven évre jubileumi évaddal emlékezik a Lilliput Társulat. „Az idei évadot úgy építettük fel, hogy mindegyik eleme utaljon az elmúlt hetven évre” – nyilatkozta lapunknak Botházy-Daróczi Réka művészeti vezető. Ennek jegyében mutatja be a bábtársulat február 16-án, vasárnap A csodálatos kalucsni című bábelőadást is, amelyet korábban már négyszer is színre vittek Nagyváradon, egyszer Seres Lajos rendezésében, aki a mostani előadást is jegyzi. Lényegében ez a bemutató lesz az első pontja az ünneplésnek. Az elkövetkező hónapokban meglepetésekre is lehet számítani a társulat részéről, de azt már most elárulta a művészeti vezető, hogy a tavasz folyamán csángóföldi turnéra mennek az Égig érő fa című klasszikus népmesével. „Nagyon sok székelyföldi turnénk volt, ezért most olyan helyszínre akarjuk elvinni a bábszínházat, ahol a gyerekek nem jutnak hozzá sem magyar szóhoz, sem bábszínházhoz” – fogalmazott a művészeti vezető. Mint megtudtuk, a Lilliput hat tagja az idén részt vesz Békéscsabán egy bábos drámaíró versenyen, a kaposvári bábos biennálén pedig versenyen kívül mutatja be a társulat a Boldogság madara című darabot. „Ez az előadás egyébként visszautal a váradi magyar bábtársulat nagy sikerű Kékmadár című előadására” – jegyezte meg a művészeti vezető. Az évadot születésnapi ünnepséggel zárja a Lilliput Társulat.

 

Borítókép: Facebook/Szigligeti Színház Lilliput Társulat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!