Pálinkatúra

2020.02.27. 12:30

A minőségi pálinkakészítésről Székelyhídon

Amint azt már lapunkban előre beharangoztuk, február 22-én Pálinkatúra elnevezéssel szakmai találkozót szervezett a székelyhídi székhelyű Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület.

Borczi Máté

A városi múzeum központi terme megtelt érdeklődőkkel, ami nem is csoda, hisz pálinkaversenyek elvétve már voltak ugyan a térségben, de a párlat modern készítési technológiájához meglehetően kevesen értenek. Az est folyamán elég hamar meg is dőlt az a képzet, miszerint minél nagyobb alkoholfokkal bír a tömény ital, annál jobb. Ez pedig nem így van, mert a 40 alkoholfoknál magasabb értékű pálinkák esetén már nem érvényesül az alapanyagként használt gyümölcs illata és zamata. Ugyanez tapasztalható az alacsony hőfokon tartás során is.

Nemcsak a környező településekről, hanem a környékbeli megyékből is érkeztek pálinkakészítéssel foglalkozó gazdák az elmúlt évben megalakult egyesület debütáló rendezvényére. A megjelentek köszöntését felvállaló Pálfi Noémi, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének ügyvezető elnöke elsőként a város polgármesterét, Béres Csabát kérte fel szólásra. Az elöljáró megfogalmazta: valószínűleg soha nem lesz pálinkával foglalkozó szakember, de amint azt jelenlétével is bizonyította, örül annak, hogy Székelyhídon jöhetett létre ez a rendezvény, mely új távlatokat nyit a minőségi pálinkakészítéshez. Az érmelléki egyesület elnöke, Nagy Botond elmondta, hogy egyesületük befogadó, bárkit szívesen látnak körükbe. Kivételes találkozó ez a mai, fogalmazott, hisz a szakma vezéregyéniségének számító Dezső Tibort sikerült megnyerniük az est előadójának. A Sepsiszentgyörgyről érkezett szaktekintély több nemzetközi verseny aranyérmese, az elmúlt évben pedig a pálinkafőző mester címet érdemelte ki, 2006 ital közül az övé bizonyult a legjobbnak.

Dezső Tibor saját pálinkájából hozott kóstolnivalót: alma, szilva, kajszin, vilmoskörte, birs, fekete ribizke, málna, áfonya és szőlő párlatokból került hörpintésnyi mindenki poharába. Így az elméleti előadás gyakorlattal is párosult, megvalósult „a puding próbája az evés”-mondás. Többek között elhangzott, a higiénia az egyik legfontosabb szempont, a feldolgozandó alapanyagot minden esetben meg kell mosni. Hasonlóképpen a főzőedényeket is átöblítik minden egyes használatot követően. Az sem mindegy, hogy milyen érési fokon szedik le a termést, további elvégzendő feladat a magvak eltávolítása, hisz ez utóbbi ízt rontó tényező. Az előadó elárulta, hogy Romániában elsőként viszki gyártásával is próbálkozik. Tapasztalatszerzés céljából több gyártónál megfordult, a német kisüzemek minőségi produktumát tartja követendőnek.

A találkozó interaktív jellege folytán az előadás közben felvetődött kérdésekre is válaszolt Dezső Tibor. Többen érdeklődtek az erjesztési folyamatokról, a tárolóedények felől, azokról a módszerekről, ahogyan a gyümölcs sajátosságait leginkább érvényesíteni lehet a pálinkákban. Az első szakismereti találkozót továbbiak követik majd, legalábbis az érdeklődés, a kérdésfelvetések tömkelege megelőlegezi ezt a feltevést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!