Ünnepség

2020.01.27. 17:00

Magyar Kultúra Napja: költészet, zene, festészet a TEG-ben

1823. jan. 22. jeles nap, hiszen ekkor fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét. „Isten áldd meg a magyart…” Ezzel az áldást kérő mondattal a szívükben gyűltek össze az emberek a Tibor Ernő Galériában, hogy megemlékezzenek a magyarságukról, a gyökereikről, a hovatartozásukról, az őseikről, az anyanyelvükről.

Nagyvárad, Margitta, Debrecen és Berettyóújfalú számos helyszínén tartottak ünnepségeket a Magyar Kultúra Napja alkalmából, amibe a TEG is bekapcsolódott egy igen nívós műsorral, ahová rengetegen eljöttek, mondhatni kisebb tömeg gyűlt össze.

Fórián Andrea, „a Te Igéd nekem” c. kötetéből a címadó vers csendült fel először, Füzesi Eszter és Boros Beatrice (zongora) előadásában. Olyan hangulatot teremtett Eszter csengő gyermeki hangja, hogy már ebből következtetni lehetett, miszerint nem mindennapi előadás következik. Boros Beatrice zongorajátéka pedig méltó aláfestést biztosított, aki egyébként Partiumi Keresztény Egyetem egyházzene szakán végzett, volt kántor a Szent László római katolikus templomban, zenetanár. Jelenleg a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete kórusának karnagya, zeneszerző, tehát igen aktív szereplője a nagyváradi zenei életnek. Sőt, Ave Maria és Gloria c. saját szerzeményét is hallhattuk, amit közösen adott elő Viktor József operaénekes, kontratenor és Thurzó Sándor József brácsaművésszel.

Előadások

A vendégeket Csathó Töhötöm, a Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője köszöntötte, kiemelve Kölcsey Ferenc, Himnusz mondanivalóját, amire imaként, fohászként is lehet tekinteni. Továbbá kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a magyar tudatot átélni, megtartani és továbbadni. Reményik Sándor – Az ige c. versével adta át a szót Gavrucza Tibor, TEG tiszteletbeli elnöknek, aki Isten Igéjének a lényegére mutatott rá, ami érvényes mind a mai napig. Fórián Andrea költőnő, a Sola Fide keresztyén kulturális csoport művészeti vezetőjeként vette át a szót, hogy hálásan megköszönje a lehetőséget és a megtiszteltetést, hogy az ő istenes verseivel ünnepelhetik a magyar kultúra napját. Minderre az adott „jogosultságot”, hogy maga a Himnusz is műfajilag istenes vers.

Tokár Sándor, csokalyi református lelkipásztor néhány szóban a verseskötetet elemezte, amiből két elhangzó verset Füzesi Edit (Sola Fide tag) zenésített meg. Előadta: Boros Beatrice (zongora), Füzesi Eszter (ének) és Füzesi Csaba (bariton). A közismert és elismert Thurzó Sándor József brácsaművész még magasabbra emelte a színvonalat a nagyváradi születésű zeneszerző, Macalik Alfréd, Ária és Menuetto művével.

A műsor másik kiemelkedő személye Viktor József operaénekes, aki klasszikus kántó szakon szerzett diplomát Nagyváradon a Művészeti Egyetem Zenei Tanszékén. A különleges hangszínnel előadott (kontratenor) Édesanyám c. verset megható áhítattal énekelte, miközben zongorán és brácsán kísérték.

A versek és a dallamok olyan festmények ölelésében hangzottak el, amelyek Popon Krisztina művésznőt dicsérik, megadva egy magasztos miliőt a napnak, amikor a magyar kultúrára emlékezünk és továbbadjuk. Három külön művészeti ág fonódott össze a TEG-ben: szavak, hangok, képek formájában, hiszen a költészet, a zene és a festészet külön-külön, mégis egymást kiegészítve tették felemelővé a pillanatokat. A rendezvény a Himnusz közös éneklésével zárult.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!