Macskajáték

2020.01.20. 12:30

Kubik Anna és Ráckevei Anna a Szigligeti színpadán

Az elmúlt hétvégén a nagyváradi Szigligeti Színház a debreceni Csokonai Színház társulatát látta vendégül, akik pénteken és szombaton is előadták decemberben bemutatott darabjukat, az Örkény-művön alapuló Macskajátékot.

Pikó Stefánia

Sok-sok szerelmes történetet írtak már a világ nagy írói, de ahogyan azt maga Örkény is kihangsúlyozta, ez a történet azért más, mert a szerelmi háromszög főszereplői idősek. A Ráckevei Anna által játszott özvegy Orbánné és a Kubik Anna által játszott Giza igazi jó testvérek, gyakran beszélgetnek, leveleznek, mindenről tudnak, ami a másikkal történik, annak ellenére is, hogy Giza Németországban él tehetős fiával, Orbánné pedig egy budapesti albérletben. A távolság nem az egyetlen, amely szétszakíthatta volna őket, ugyanis két egészen különböző jellemről van szó. Giza világéletében megfontoltabb, kimértebb volt, míg Orbánné sosem a könnyebb utat választotta, ahogyan arra a darab során Giza is rávilágít. A tejcsarnokban veszekedő és hentesekkel viaskodó Orbánné mindig is felnézett nővérére, aztán történik valami, ami miatt már nem hallgat Giza intelmeire.

A szerelmi háromszög

Bevásárlás közben találkozik egy régi ismerőssel, az elegáns, piros hajú és feltűnő Paulával, aki nem mellesleg mindenre kíváncsi. Minden nap együtt kávéznak, isznak, Paula pedig Orbánnét faggatja egyebek között lovagjáról, az operaénekes Csermlényi Viktorról (Jámbor József), aki minden csütörtökön átjár vacsorázni hozzá. Orbánné nem beszél nagy elragadtatással Viktorról, sőt, úgy tűnik, kifejezetten undorodik tőle. Újdonsült barátnéja azonban nagyon kíváncsi lesz rá, így bemutatja őket egymásnak. A darab második felvonásában kezd igazán izgalmassá válni a helyzet, amikor Orbánné, Viktor koncertje után telefonbeszélgetéseket folytat barátaival. Viktor azzal vádolja Paulát, hogy kikezdett vele, Paula pedig ugyanezzel vádolja Viktort.

A telefonbeszélgetések és levelezések nagy szerepet játszanak a darabban, ezek által kerekedik ki a történet. A kreatívan megoldott dialógusok feltárják nemcsak a tetteket, hanem az ehhez fűződő érzelmeket is, még a ki nem mondottakat is sejtetik. A két Schwester párbeszédei a legizgalmasabbak – le sem tagadhatnák, hogy egymás minden rezdüléseit ismerik, és megérzik, ha valamelyikük nem őszinte. Giza rájön, hogy Orbánné szerelmes Viktorba, Orbánné pedig rájön, hogy Paula el akarja csábítani Viktort. A testvérek arra is rájönnek, hogy nem tudják már egymást megérteni. Orbánné rájön saját élethazugságaira, a saját maga elől is elrejtett igazságot pedig képtelen feldolgozni.

Ismerős sorsok

Nem szabad megfeledkezni Egérkéről (Majzik Edit) sem, a kissé együgyű, de bájos szomszéd nőről, akinek tragikus múltja lassan bontakozik ki a darab során. Gondolhatnánk, hogy ezek a sorsok egyediek, egyéniek, de ahogyan arra maga Ráckevei Anna is rávilágít, ismerős sorsokkal találkozunk a darabban, Orbánné bárki lehet: „Sok elődöm eljátszotta a szerepet, s a feldolgozás első fázisában sok Orbánnét láttam magam előtt. A sok Orbánnétól aztán eljutottam oda, hogy én vagyok Orbánné, mert annyira közvetlenül érintett, s átélhető volt sok-sok darabbéli történés. A következő lépcsőfok az volt, hogy mi vagyunk Orbánné. Mindenki. Arra kell rájönnünk, és ehhez kell egy bizonyos érettség, hogy eljön az életünknek az a pontja, húsz vagy akár hetven évesen, amikor szembe kell néznünk az élethazugságainkkal. Azzal, hogy milyen önbecsapásokon keresztül jutottunk el odáig, ahol most vagyunk.” – nyilatkozta a színésznő egy, a szinház.org weboldalon megjelent írásban.

A kiváló művészek játéka a közönségnek is tetszett, a darab szünetében is hallani lehetett, ahogyan arról beszélgetnek, milyen jó volt egyik-másik jelenet, milyen jók a színészek. Így nem meglepő, hogy a szombati, második előadáson csak néhány hely maradt üresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!