Értékmegőrzés

2020.01.29. 17:00

Kiderült, hogyan alakítják át a Sonnenfeld-palotát

A Moszkva kávézó és a Szigligeti Stúdió nem vész el, csak többé-kevésbé átalakul. Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke számolt be lapunknak arról, milyen funkciói lesznek az új nagyváradi kulturális központnak.

Pikó Stefánia

Mint köztudott, az Iskola Alapítvány tavaly januárban jelentette be, hogy a magyar kormány 12 millió eurós támogatásával Kolozsváron és Nagyváradon is megvásárolt és felújít egy-egy ingatlant, hogy magyar kulturális központokat hozzon létre bennük. Jó ideje zajlik tehát a találgatás, hogy pontosan mi is lesz a Sonnenfeld-palotával, a jelenleg benne működő intézményekkel, legfőképp, hogy miben érinti ez a változás a Szigligeti Stúdió és a Moszkva kávézó sorsát. Felvettük tehát a kapcsolatot az alapítvány elnökével, Nagy Zoltán Leventével, hogy árulja el, mire számíthatunk.

A palota belső udvara

Közel egy év egyeztetés után most sikerült kialakítani a körülbelül 4000 négyzetméter hasznos felülettel rendelkező ingatlan funkcióit. Ehhez meg kellett várni, hogy elkészüljenek a felmérések, a statikai szakvélemény, illetve azzal is foglalkoznak, hogy a tűzvédelmi előírásoknak eleget tegyenek. Az utóbbi érdekében elindítják az épület műemlékké nyilvánításának folyamatát, ennek dokumentációját pedig Emődi Tamás építész, műemléki kutatásokkal és helyreállítási tervekkel foglalkozó szakember végzi el. Ha ez sikerül, akkor mentesülnek néhány tűzvédelmi előírás alól, de egyéb dolgokban is megkönnyíti az alapítvány munkáját, nem lesz kötelező például szigetelni. „Mindenképp szem előtt kellett tartanunk, hogy minden olyan tér, ahol nagyobb tömegek mozognak, lekerüljenek a földszintre, ugyanis másképp nem kapnának működési engedélyt. Azért, hogy az emeleten maradjon például a Moszkva, új lépcsőházakat, menekülési útvonalakat kellett volna építeni, ami nagyon költséges lenne. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Moszkva koncertterme a jelenleg a Szigligeti Stúdió által használt próbaterem helyére kerüljön” – indokolta az alapítvány elnöke, hogy miért lesz a Fehér teremből koncertterem. „Ők is belátták, hogy ez egy logikus döntés. Így nagy rendezvényeket is meg lehet ott tartani, anélkül, hogy különösebb strukturális beruházást kelljen végrehajtani az épületen” – folytatta. Megkérdeztük, mit szólt a színház a költözködéshez, ugyanis arról a teremről van szó, melyet nemcsak a próbák erejéig használtak és használnak – előadások, könyvbemutatók, évadzáró és évadnyitó ünnepségek, nem utolsó sorban a szilveszteri buli helyszíne. Mindemellett pedig ennek a teremnek a falán/falában található a stúdió létrejöttét támogató adományozók névlajstroma is.

Könyvtár, galéria és étterem is lesz a Sonnenfeld-palotában

„Czvikker Katalin személyében egy megértő partnerre találtunk, ez egy kompromisszumos megoldás mindenki számára. Azt mindenki elfogadta, hogy ugyanolyan körülmények között, mint eddig, nem tudják folytatni a tevékenységüket. Emiatt is tartottak olyan sokáig az egyeztetések – végül is az volt a döntő, amit a szakértők mondtak az épület állapotáról” – válaszolta Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke azzal kapcsolatos kérdésünkre, mit szólt a színház ahhoz, hogy a Moszkva kávézó koncertterme a jelenleg a Szigligeti Stúdió által használt próbaterem helyére kerül. „A színháznak így marad két előadóterme, de lesz raktára, próbaterme és műhelye is. A második emeleten négy vendégszoba lesz, melyet a színház és az alapítvány is használ majd” – tudtuk meg Nagy Zoltán Leventétől, aki elmondta azt is: „Nekünk nagyon fontos, hogy a stúdió ugyanott működjön, ahol eddig, hisz több mint hét éve ott van, és ki fogjuk alakítani azokat a feltételeket, hogy a lehető legjobb beosztással rendelkezzenek. Az első emeletet jelenleg nem használják teljesen, de az átadáskor már a földszint nagy része, és a teljes felső emelet ki lesz alakítva a színház igényei szerint.” A Bunyitay könyvtár is ide fog beköltözni, de ennek, a Moszkva koncertterméhez hasonlóan, feltétlenül a földszintre kell kerülnie a födémszerkezet miatt, így a kávézó és a könyvtár a földszint egyik oldalára kerülnek, míg a másik oldalán étterem működik majd.

Nagy Zoltán Levente elmondta: az épület méretéhez, funkcióihoz viszonyítva nem elégséges az egy gyalogos bejárat, így a földszinti terek egybe lesznek nyitva, és az udvar felé is nyitva lesznek, utcafrontról pedig legkevesebb három helyről lehet majd megközelíteni a hátsó épületrészt, illetve az udvart. Az emeleti terekben irodákat és egy kortárs képzőművészeti galériát alakítanak ki, melyet közösen üzemeltetnek majd a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékével. Egyetemi berkekből úgy hallottuk, ezt a galériát főként az ifjú tehetségek bemutatásának, népszerűsítésének szentelik majd.

A palota lift -és lépcső rendszere

A nyitvatartás kérdése

A munkálatok megkezdésével számíthatunk rá, hogy a stúdió és a kávézó nyitvatartása képlékennyé válik, legalábbis egy időre, hiszen egy építtető sem vállalja, hogy jövés-menés legyen egy felújításon áteső épületben. „Be fog következni a helyek bezárása és költözése is, ugyanis nem lehet úgy felújítani, hogy közben a színház egész kelléktára és felszerelése ott van például. Az elképzelés az, hogy a főépületnek kezdünk neki, addig a színház működhet a hátsó részben, így ők még egy ideig valószínűleg használni tudják azokat a tereket, leginkább próbákra, közönség nélkül. Az év második felétől azonban előadások ott nem lesznek, ha elkezdődnek a munkálatok” – magyarázta az Iskola Alapítvány elnöke. A kávézó ideiglenes bezárására is számítani lehet. Az eddigi becslések szerint ezek a munkálatok körülbelül két évig fognak tartani, de a tervek még készülnek, és még nincs építkezési engedélyük sem. A város jelenleg érvényes területrendezési tervei szerint parkolóhelyekre volna szükség, ez is okozott némi fejfájást, de valószínűleg bérelt parkolóhelyekkel fogják ezt megoldani.

A palota belső udvara

Az elnök végezetül egy jó hírt is közölt: a Sonnenfeld-palota elfeledett ékességét, a közel száz éves, ma már nem működő liftet (képünkön) is szándékukban áll restaurálni és újra működésbe hozni magyarországi szakemberek segítségével.

Borítóképünkön a Sonnenfeld-palota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!