Előadás

2020.01.14. 12:50

Erdélyi népzene régen és most

Az előadáson a visai zenét és táncot olyan esszenciálisan ismerő és előadó zenészekben és táncosokban gyönyörködhetünk, akik a folklórt kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt tudnak nyújtani.

Fotó: Urbán Ádám

Herczku Ágnes Hozomány című legutóbbi népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje”, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. A dupla CD-kiadvány Gyűjtés c. lemezén a 2005-ös visai úton, Papp Andrástól, Nagy Amáliától, valamint lányaitól, Fodor Juliskától és Lovász Annától gyűjtött dalok és rikoltások válogatása szerepel, a másik, Revival című cd-n pedig Koncz Gergely prímás vezetésével, Visába való énekes és hangszeres népzenei összeállítások.

Az Emlékül című előadás ennek az albumnak a zenei anyagát mutatja be azokkal a visai asszonyokkal, akik a lemezen is hallhatók. Ahogy azt Herczku Ágitól megszokhattuk, nem „szimpla” koncertre ül be a néző, hanem egy színházi előadásra, ahol bőven folyik a zene és a tánc, ugyanakkor egy-egy jelenetre betekintést nyerhetünk azon kérdésekre és kételyekre, amelyek a két világ házasításánál (az eltűnőben lévő falusi, illetve a terjeszkedő városi) törvényszerűen felbukkannak.

Vendégek Erdélyből:

özv. Fodor Györgyné Nagy Juliska, özv. Lovász Györgyné Nagy Anna, valamint Kodoba Florin

Énekesek: Herczku Ágnes és Németh Ferenc

Zenészek:

Koncz Gergely, Fekete Antal „Puma”, Fekete Antal „Kispuma”, Molnár Péter

Táncosok:

Baloghné Vatai Barbara, Deffend Irén, Szappanos Tamás, Szél Gábor, Végső Miklós(Harangozó-díjas)

Helyszín:

Partiumi Keresztény Egyetem Nagyvárad

str. Primăriei, nr.36, 410209 Nagyvárad

Időpont:

2020. január 24., péntek, 19:00

További információk az eseménnyel kapcsolatban:

A Hozomány című lemez 2018 elején, a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg.

A lemez eladásából befolyó összeget Papp András és Nagy Amália családjának juttatják el.

A rendezvényt követően táncház a dési Rezeda zenekarral.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, a Halmos Béla Ideiglenes Kollégium és a Budapesti Hagyományok Háza támogatásával, a Nagyváradi Csillagocska Alapítvány szervezésében valósulhat meg.

Belépés a koncertre és az azt követő táncházra ingyenes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!