Miénk! Enyém! Tiéd!

2020.01.27. 14:50

Együtt énekelték a Himnuszt, együtt szavaltak Margittán

Január 22-én, a magyar kultúra napján, Margittán a magyar iskola adott otthont az ünnepi programoknak. Farkas Cecília és Kun Tünde magyar irodalom tanárnők szervezésében az intézmény Papp Attila dísztermében a diákok közreműködésével.

Szőke Ferenc

Himnusz – Miénk! Enyém! Tiéd! – címmel irodalmi játszóházat szerveztek Margittán a magyar kultúra napján. Ebben a Himnusz verssorait elevenítették fel, összemosva Kányádi Sándor Fától fáig című versével. A két mű közötti átfedéseket és párhuzamokat emelték ki az előadás első részében, a másodikban pedig a Himnusz verssorait hallhattuk két megközelítésben: az Istenhez fohászkodó ember és az ördög szavaival: Mészáros Márk és Posszert Richard XI-es diákok előadásában. Mike Nóra az alkalomhoz illő énekkel készült. A Szabó Melinda tanárnő által szerkesztett, előző nap a polgármesteri hivatal konferenciatermében előadott: Kölcsey Himnusza – gondolatok mai diákszemmel című műsort is megismételték az iskola falai között is. Ünnepi beszédet Nagy Gabriella igazgatónő mondott. „A mű, a nagybetűs HIMNUSZ kiállta a zord idők próbáját, hiszen ma is a XX század terhelt éveihez hasonlóan megvalósítja a határokon átívelő nemzetegyesítést. 2020 a Magyar Összetartozás éve, amellyel a már 100 éve ránk erőltetett Trianoni Diktátumra emlékezünk. De ezen emlékezéseken több száz, ezer és tízezer torokból fognak felhangzani Kölcsey szavai és Erkel hangjegyei, melyek a 100 év alatt sem halványultak meg, halkultak el, koptak meg, s késztetik még ma is szívdobogásra a XXI. század rohanó emberét” – hangzott el a beszédben. A kultúra, a hagyományok tanítása és gyakorlására buzdítása a pedagógusok feladata is. Kötelességünk: „Hogy mint a még hajlékony vesszőt oltják, oltsuk mi is, hogy e még játékos, szerteágazó, színes, csillogó kristály a magyarság gyémántjaként ékeskedjen itt a Kárpát-medencében, kápráztassa el szikráival a kétkedő Európát és ejtse ámulatba a hitetlenkedő nagyvilágot!” – mondta beszédének zárszavában.

Délben az iskola valamennyi diákja, beleértve a kisiskolásokat is, az intézmény aulájában gyűlt össze, ahol Puskás Miklós zenetanár vezetésével együtt énekelték el nemzeti imánkat. A programokat megtisztelte jelenlétével Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere és természetesen a helyi egyházi,-polgári,- és civil szervezeti vezető személyiségek.

Reményikre is emlékeztek

A közös éneklés után a Horváth János Elméleti Líceum IX–XII. osztályos diákjainak és osztályfőnökeinek gasztronómiai ízelítője következett, melyen meg lehetett csodálni és kóstolni a finomabbnál finomabb jellegzetes magyar ételeket. Ennek ötletgazdája és szervezője Nagy Gabriella igazgató volt. Valamennyi étel elnyerte a jelenlévők tetszését, hiszen rövid időn belül minden elfogyott.

A január 23-i programnak is a magyar iskola adott otthont. Ennek címe: Reményik 130. A költő születésének 130. évfordulója alkalmából az iskolában 130 verset szavaltak el. Ezt osztályokra lebontva oldották meg. A XI. líceumi osztályban 99 vers hangzott el. Osztályonként 9, amelyeket Szabó Melinda tanárnő választott ki. Az iskolarádióban 11 vers volt hallható, az utolsó 20 költemény pedig a Papp Attila díszteremben hangzott el. Itt már az intézmény pedagógusai is tevékenyen bekapcsolódtak a programba. Az egyház részéről Kovács Gyula református lelkipásztor mondott verset, az önkormányzati képviselők részéről pedig Horváth Sándor. Ötletes, jól sikerült program volt, mely által a kötő kevésbé ismert versei is „terítékre kerültek”. A program szervezői: Nagy Gabriella igazgató, Bondár Piroska igazgatóhelyettes, Szabó Melinda tanárnő és Balogh Tünde könyvtáros.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!