Hangverseny

2019.12.05. 10:30

Operagála lesz a filharmóniában

Gheorghe Victor Dumănescu vezényletével, valamint Ana Maria Donose szoprán (Jászvásári Román Nemzeti Opera) és Petre Burcă basszus (Kolozsvári Román Nemzeti Opera) közreműködésével operagálára várja ma 19 órakor a közönséget a nagyváradi filharmóniában.

Tóth Gábor

A szerda délelőtti zenekari próba szünetében zajló hagyományos sajtótájékoztatón ismerhettük meg közelebbről is a ma esti koncert meghívott művészeit. Dumănescu mester mondhatni az idők kezdete óta visszatérő vendége a váradi filharmóniának, igaz most mintegy tíz esztendős kihagyással jött ide vezényelni. Földrajzilag közelebbről főként a Kolozsvári Román Nemzeti Opera egykori dirigenseként ismerhetjük, valamint a kincses város zeneakadémiáján volt sokáig a zenekari és színpadi művészet tanszakok professzora. Mindkét énekes szólista, illetve Kurucz Tibor, a filharmónia művészeti igazgatója is felidézte a karmesterrel kapcsolatos zeneakadémiai évek tapasztalatait és a mestertől tanultak jelentőségét, amire a dirigens szerényen csak annyit válaszolt: „mi folyamatosan egymástól tanulunk”. A zsilvásárhelyi születésű Dumănescu egyébként idén szeptemberben lett 75 esztendős, Galacról került Jászvásárra, később az ottani opera karmestere lett, majd a kisinyovi operáé, de részt vett a törökországi antalyai opera megalapításában is, amelynek három éven át volt művészti vezetője.

Ana Maria Donose elmondta, bár Jászvásárhoz húzza a szíve, sokáig bel- és külföldön mindenütt énekelt, csak épp otthon nem kaphatott operaszerepeket, mert nem volt „álláslehetőség”. Donose tavaly töltötte be pályafutásának 15. évét, ennek értelmében most végre méltó módon elismerte a jászvásári operatársulat.

Petre Burcă kiemelte még, hogy koncertszerűen operaáriákat előadni „négyszer” olyan nehéz, mint operaszínpadon, hiszen míg az egyik helyen minden körítés, kosztümök, díszlet, történet, rendezés adott, úgy a filharmonikus változatban csupaszon kell megjeleníteni az adott szerepet, kizárólag az énekhanggal és a színpadi jelenléttel kell meggyőzni a közönséget annak átéléséről. Ráadásul itt úgymond futószalagon következnek egymás után a híres operaáriák, és olykor percek alatt kell egyik szerepből a másikba átlényegülni. Az emberi énekhang pedig az egyik legsérülékenyebb, legérzékenyebb hangszer, mely egyenesen a lélekből ered, tették még hozzá a művészek.

A szerelem leigáz

Dumănescu kifejtette, pusztán akkusztikus operagálát tartani nagy luxus a mai médiadömping legkölönfélébb műfajainak áradatában, de megpróbálják a természetes emberi hang által a lélek nemességét közvetíteni. Sokadszorra van abban a helyzetben, hogy operaválogatást vezényeljen, mondta, és nem szereti önmagát ismételni, úgyhogy ezúttal is egy sor olyan különlegességet hallhat majd a váradi közönség, amit azelőtt nem. Sőt, mondandója közben már címet is talált a műsornak a mester: „A szerelem leigázza a politikát!”

Burcă még egyetemi éveiben, 1991-ben énekelt először a váradi színpadon, míg Donose most először. Kíváncsian várjuk az áriákat és duetteket, zenekari részleteket, melyeket az előzetes műsor szerint többek között olyan szerzők jegyeznek, mint Mozart (Don Giovanni), Rossini (Hamupipőke), Donizetti (Don Pasquale), Verdi (Traviata, Don Carlos), Gounod (Faust), Leoncavallo (Bajazzók), Puccini (A fecske, Bohémélet).

Megtudtuk még, hogy a háromszor is sorra kerülő januári újévi hangversenyre már árulják a filharmóniában a jegyeket, amiket nem árt idejében beszerezni.

De egyelőre ma este 7 órakor operagála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!