Kiállítás

2019.12.02. 14:45

Mátyás korát idéző kiállítás nyílt Váradon

Mátyás királlyal, Vitéz Jánossal, Janus Pannoniusszal, de Leonardo da Vincivel is „találkozhat” az, aki ellátogat a nagyváradi várban pénteken megnyílt Corvin Mátyás – Élet a királyi udvarban című kiállításra.

János Piroska

A vár A épületének első emeletén berendezett panoptikum Mátyás király reneszánsz, követek által látogatott udvartartásába enged betekintést. Az öt termet kitöltő kiállításon nemcsak az asztal mellett ülő Mátyás király, Beatrix királynő és Bakócz Tamás érsek kapott helyet – Vitéz János méltóságos tekintettel fogadja az építészt, egy másik sarokban pedig Janus Pannonius könyvet olvas. Az udvari élet több szegmense elevenedik meg a termeken keresztül, a költészet mellett a Corvinákról is olvashatunk, a fekete sereg mellől Kinizsi Pál sem hiányozhat, és bár közvetlenül nem tartozott Mátyás udvarához Leonardo da Vinci, őt is megfigyelhetjük alkotás közben. Bár személyesen nem találkoztak, Leonardo da Vinci és Mátyás király kortársak voltak, előbbi írásában is megemlékezik a reneszánsz uralkodó mecénás szerepéről, ezért is kapott helyet a panoptikumban – mondta el a megnyitón Palotás Erika kulturális antropológus, a budapesti Reneszánsz Panoptikum ügyvezetője. A kiállításon megjelenteket Angela Lupşea múzeumigazgató köszöntötte, majd Ioan Ciorbă nyújtott történelmi kitekintést, megemlítve Mátyás király nagyváradi vonatkozásait, többek között Vitéz Jánossal való kapcsolatát.

Palotás Erika, a kiállítást létrehozó Reneszánsz Panoptikum Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tárlat a reneszánsz évére (2008) készült, nyolc állomás – köztük Budapest, Kiskunfélegyháza, Szeged – után érkezett Nagyváradra. Összeállításában 15 szakember vett részt, amit féléves kutatómunka előzött meg. Ebben a középkorra szakosodott történészek mellett irodalomtörténészek, viselettörténészek vettek részt. A 28 élethű viaszfigura gyártása 10 hónapot ölelt fel. A megnyitón többek között azt is megtudhattuk, hogy Leonardo da Vinci haját és szakállát egy hónapig tűzdelte egy személy. A kiállítás Mátyás király uralkodásának 30 évét öleli fel, de olyan szereplők is megjelennek, akik nem tartoztak ehhez az időszakhoz, mégis fontos szerepet töltöttek be a korszakban. Ilyen Janus Pannonius és Vitéz János is.

A kiállítás utolsó terme elsősorban a gyerekeket szólítja meg: az interaktív tér különböző játékokkal hozza közelebb a legkisebbek számára a középkor, Mátyás király világát. Egy méretes vásznon a budai várat lehet zsírkrétával kiszínezni, egy játék segítségével az igazságos király erényeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek, egy kép erejéig pedig akár maguk is a híres fekete sereg tagjaivá válhatnak. A játékok feliratozása jelenleg magyar nyelvű, a közeljövőben ezeket román felirattal is ellátják – hangzott el a megnyitón.

A panoptikum 2020 májusáig várja az érdeklődőket, a belépőjegy gyerekek és felnőttek számára egyaránt 10 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!